Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ha spesielle såler når jeg løper?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trener 3 økter med styrke i uken, men har veldig gjerne lyst til å jogge også. Problemet er at når jeg jogger, etter noen minutter, får jeg så vondt under føttene at jeg såvidt klarer å gå. Jeg er ganske tung, og har kjøpt sko som skal dempe og ha ekstra støtte, men det hjalp ikke. Min mor er plattfot, kan det ha noe med det å gjøre? Må jeg ha spesial såler? Hvis, hvor mye koster det? Gutt 17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål

 

Så bra at du trener styrke og ønsker å jogge mer. En kombinasjon av styrketrening og utholdenhetstrening (jogging) vil gi deg utrolig mange gode helsegevinster:)

 

Du kan oppsøke en fot-spesialist/ortoped, og få en undersøkelse av hvordan du tråkker ned, og eventuelt få avstøpning av foten slik at du kan få en tilpasset såle. Ulike innleggsåler kan ha stor innvirkning på løpekomfort og skadeforebygging. 

 

Det er ofte mindre belastende for føtter og bein hvis du løper i skogen, på myke stier, fremfor på harde grusveier eller asfalt. Hvis du har mulighet til å løpe i skogen vil jeg anbefale deg det. Det er også mer belastende å løpe nedoverbakker enn oppover. 

 

Avhengig av hvor du bor kan du oppsøke fot-spesialist/ortoped i ditt distrikt. Snakk med fastlegen din eller søk opp på nett. Klikk her for et eksempel.

 

Det er vanlig å få henvisning fra fastlege, hvis du informerer han/hun om problemet ditt:)

 

Lykke til videre


Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Idrettsskader

kneskade (colourbox.com

Hvilke skader er du utsatt for i ulike idretter? Hvordan kan du forebygge skader?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett