Hopp til hovedinnholdet

Hvordan stramme opp lårene og snakke med foreldre om å sove med kjæresten? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål, men det ene passer ikke inn i dette emne da.. Tenkte det er bedre å ta to i ett spørsmål så slepper dere å svare på så mange ;-) 1. Jeg syns egentlig kroppen min er helt OK. Men i det siste har jeg blitt veldig irritert over låra mine. Det er en 'klump' helt øverst og innerst på låra. Og jeg aner ikke hva det kommer av. Har hørt om flere som også plages av det. Jeg har målt at jeg er 49cm helt øverst. Og nederst ved kneet er jeg 43cm. Jeg syns det et veldig stor forskjell. Jeg går på ballet to ganger uka. Også prøver jeg å jogge litt også. Når det kommer til spising, så spiser jeg litt mindre enn jeg burde... Jeg bor annenhver uke hos moren og faren min. moren min er veldig opptatt av å være sunn, men faren min blåser i det. Så derfor har det blitt til at jeg ofte spiser veldig usunn mat. Og i tilleg så hender det jeg går innom butikken på vei hjem fra skolen. Før så syntes jeg at jeg var tjukk. Det var derfor jeg stoppet spise. Moren min la merke til det, og begynte derfor å passe på at jeg spiste så mye som jeg skulle. Men jeg sliter enda litt med å få i meg nok mat. Jeg innså først i senere tider at jeg ikke er tjukk, det er bare låra minne som jeg plager meg. Mange av vennene mine har sånne perfekte lår. Jeg er så misunnelig! Når de snakker om å slanke seg blir jeg nesten irritert! 2. Jeg og kjæresten min har snart vært sammen i ett halvt år. Og vi har det veldig fint :-) For litt siden så spurte han om vi kanskje skulle overnatte sammen. Og det har jeg veldig lyst til! Men problemet er at jeg ikke får lov av moren og faren min. De mener at jeg er for ung og alt det der, men vi skal jo bare sove. Og det har vi begge bestemt oss for. Tanken på å ligge under armene hans en hel natt er så fristende! Han har snakket med foreldrene sine og han får lov... Så da syns jeg egentlig at jeg også burde få lov! (Hehe) Jeg har egentlig ikke snakket så mye med moren min om det. Jeg er redd for at jeg skal si noe som gjør at hun blir skeptisk. Derfor trenger jeg hjelp til å få vite 'hvordan' jeg skal ta dette opp med henne. Så spørsmålene mine er altså: Hvordan kan jeg slanke eller stramme opp låra mine fortest mulig? Og hvordan skal jeg snakke med moren min om å få lov til å sove over eller ha overnatting av kjæresten min? Blir kjempe glad for svar!! Sorry hvis jeg har forklart dårlig, prøvde så godt jeg kunne ;-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

1. Det finnes flere gode øvelser som vil trene lår og rumpe. Du må være tålmodig, og utføre øvelsene jevnlig for å merke noen utvikling, og vanligvis tar det ganske lang tid før man kan se særlig endringer. Effektene fra treningen oppstår umiddelbart når du trener, men de synes ikke så fort. Du får trolig god trening gjennom både ballett og jogging. I tillegg kan du trene litt styrke for lår/rumpe, 2-3 ganger i uka. Du kan utføre dette programmet, gjerne 2 runder hver gang du trener. Ta på deg en ryggsekk med litt innhold for å øke belastningen noe, og lytt til instruktøren på videoen. Hvis du klarer å tilpasse belastning slik at du kjenner du blir skikkelig sliten i musklene når du nærmer deg rundt 15 repetisjoner er det bra. Samtidig skal du være forsiktig med å ha for stor belastning, så sørg for å klare minimum 10 repetisjoner hver serie.

Når du er hos faren din kan du kanskje prøve å snakke med han om kostholdet? Forklar at du ønsker at kostholdet skal være variert og sunt. Kanskje du kan påvirke hva han også spiser, eller i hvert fall forklare at du ønsker å spise sunt selv. Det er lurt å unngå for mye kioskmat på vei fra skolen osv. Hvis du blir vant til å ha med matpakke vil det være det beste. Ta med grønnsaker eller frukt til mellommåltider, som du kan spise hvis du blir sulten mellom f.eks. frokost og lunsj. Ellers er det viktig å ikke bli for opphengt i hva du skal spise, men prøve å holde kostholdet mest mulig variert og sunt. Eksempler på sunne matvarer er fisk og annen sjømat, magert kjøtt (som kylling, kalkun, svin), grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter/fullkornsprodukter, mager melk og meieriprodukter, bønner, linser, mandler, nøtter. Kanskje du kan forklare dette til faren din også, og på den måten påvirke innkjøp av mat?


2. Det som foreldrene dine er redd for er uten tvil at du og kjæresten din skal ha sex. Du er bare 13 år og det er helt forståelig at foreldrene dine er skeptisk til at du skal sove sammen med kjæresten. De fleste foreldre ville nok ha vært det. Du må bare prøve å forklare akkurat det du sa til meg; at du bare har lyst til å ligge i armene hans en hel natt. At dere begge er enige om at dere bare skal sove sammen. Åpenhet og ærlighet lønner seg i lengden. Jeg tror du har større sjans for å få lov til å ha han på overnatting hos deg enn at du skal sove hos han. Da har foreldrene dine mer kontroll og oversikt over hva som skjer. Likevel tror jeg du skal stålsette deg på at du kanskje ikke kommer til å få lov. 

Mvh Ungdomsredaksjonen og treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett