Hopp til hovedinnholdet

Pappa har bestemt at jeg skal gifte meg, hvordan slippe unna?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Da jeg var 5 år, sa pappa at jeg måtte gifte meg med en innvandrer fra pakistan. Dette nektet jeg for, og pappa slo meg i ansiktet tre ganger. Selvfølgelig, begynte jeg å gråte. Så jeg lurer på om hvordan jeg slipper unna giftemålet uten å bli steinet? Noen tips hadde vært supert! Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Enkelte barn blir lovet bort når de er små, for at de senere må gifte seg med den som familien har bestemt. Slike avtaler om ekteskap eller forlovelser som foreldre gjør på vegne av sine barn, er ikke gyldige i Norge. Likevel har mange behov for hjelp til å komme seg ut av slike avtaler, som oppleves bindende for familiene. Tvangsekteskap er forbudt i Norge, også dersom du som bor i Norge blir tvunget til å gifte deg i utlandet.

Det finnes hjelp å få når det gjelder å komme seg ut av et planlagt ekteskap. Det er lurt å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg nå, og ikke vente til rett før et planlagt bryllup. Mange unge venter i det lengste med å oppsøke hjelp, og da er situasjonen ofte mer akutt og alvorlig.

Barnevernet skal hjelpe barn som ikke har det bra hjemme og som ikke føler seg trygge. Du kan selv ta kontakt med barnevernet å be om hjelp eller noen kan ta kontakt med barnevernet for deg.Dersom du synes det er litt skummelt å ta kontakt med barnevernet selv, kan du for eksempel snakke med helsesøster, lærer eller rådgiver på skolen. Det er viktig at du forteller nøyaktig hvordan din situasjon er til de som skal hjelpe deg slik at du kan få best mulig hjelp. Det er også viktig at du forteller hva du eventuelt risikerer av straff dersom din familie vet at du har snakket med noen utenfor familien om situasjonen hjemme.

Jeg vil også anbefale deg å ringe Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201. Røde Kors-telefonen har lang erfaring med å snakke med jenter og gutter som er utsatt for press om ekteskap. Når du ringer Røde Kors-telefonen kan du være anonym dersom du ønsker det. De kan også hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

Jeg håper du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg, og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap