Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på tvangsekteskap før og nå?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et skoleprosjekt om tvangsekteskap. Jeg lurer på hva som er forkjellen på tvangsekteskap før og nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

www.ung.no/tvangsekteskap/ kan du lese mer om hva tvangsekteskap er og mer.

Ekteskap gjennomført ved tvang er nok noe som har foregått i svært mange land opp gjennom historien og som fortsatt foregår i svært mange land i dag. Jeg tror selve opplevelsen av å bli giftet bort ved tvang, utsatt for volden det er å bli tvunget til noe man ikke ønsker og det å måtte ha sex med og leve sammen med en person man ikke har ønsket og ikke selv valgt, det oppleves nok like vondt i dag som før i tiden. Det skader på samme måte og kan føre til psykososiale problemer på samme måte i dag som før i tiden.

Tvangsekteskap eksisterte også i Norge i gamledager. Det var vanlig at familiene hadde innflytelse over hvem som skulle velges som ektefelle for sine barn og ofte var det viktigere hva familiene mente var best enn hva partene selv ønsket. I dag er tvangsekteskap i Norge noe man ofte forbinder med familier med innvandrerbakgrunn fra opprinnelsesland der formålet med ekteskapet er å forene familier mer enn å forene to parter. Jeg vil imidlertid understreke at tvangsekteskap foregår innenfor flere religioner, både jødedom, kristendom, islam, hinduisme og budhisme og kan derfor gjerne sies å ha mer med tradisjoner i familier å gjøre enn med religion eller land.

En forskjell man kanskje kan se når det gjelder tvangsekteskap før og nå er at det i dag er mange som jobber for menneskers-, kvinners- og barns rettigheter i alle land. Mange ser på tvangsekteskap som et brudd på disse rettighetene og som vold mot den som utsettes. Det er i Norge og mange andre land hjelp å få dersom du utsettes for vold eller tvangsekteskap i dag.

Lykke til med skoleprosjektet ditt. Dette er et viktig tema, som det er viktig at det snakkes åpent om!

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap