Hopp til hovedinnholdet

Er blitt gift uten å ville det, og ønsker ikke familiegjenforening.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en venn fra Afghanistan og han akkurat er gift med kusine sin. Han fortalt til meg at han vil ikke gifte men han må gjøre fordi familien vil det og de presse han masse. Jeg vil lure på at det var tvangsekteskap eller? Og hvordan skal jeg hjelpe han med denne saken..? Familien hans har levert papir til UDI for at kona hans skal komme til Norge.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut for meg som at dette er tvangsekteskap. I Norge er det ingen som har lov til å presse noen til å gifte seg mot sin vilje. Foreldre har ikke lov til å bestemme hvem barna skal gifte seg med!

Siden det er søkt om familiegjenforening er det viktig at din kamerat raskt tar kontakt med UDI og forteller at han ikke ønsket dette ekteskapet. UDI vil da gi han informasjon om hva gjør i sånne saker. De vil hjelpe han slik at han ikke behøver å få sin kone hit.  

Dersom han er redd for ta familien skal bli veldig sinte, og straffe han på noen måte, kan det være lurt å snakke med noen om det først, og legge en plan for hvordan han skal håndtere det. Han kan kontakte Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201. Her kan han få råd og hjelp til hvordan han kan legge en trygg plan, og han kan være anonym hvis han vil det. Informasjon om Røde Kors-telefonen finner du her: www.rodekors.no/tvangsekteskap

Han kan også kontakte krisesenteret, dersom han tror at det blir så store problemer at han må reise hjemmefra for en periode.

Det er veldig fint at han har en kamerat som deg, som kan hjelpe han i denne situasjon! Men husk at det også kan være lurt å involvere flere hjelpere, gjerne en voksen dere stoler på.

Jeg ønsker kameraten din lykke til, og håper at dette løser seg på en rolig og trygg måte!

 

Vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap