Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 13 år, som har blitt giftet bort til ei jente jeg ikke vil ha.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 13 år, som nettopp har blitt giftet bort til en forferdelig familie. Jeg synes dette er feil! Hvordan jeg kan komme meg bort fra henne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår veldig godt at det er vanskelig for deg å være gift med en jente som du ikke ønsker å være sammen med. Du er ung og skulle ikke bli satt i en slik situasjon. Det er 18 år grense for å gifte seg, og den som skal gifte seg skal selv ønske det og kunne velge fritt med hvem man vil gifte seg. Det ekteskapet som er inngått mellom deg og den jenta du ikke vil ha, er ikke gyldig her i Norge.

Jeg forstår at du har det vanskelig nå, men du skal vite at det er hjelp å få! Du kan få hjelp til å komme deg ut av denne vanskelige situasjonen.

Det er viktig at du snakker med en voksen du kan stole på om din situasjon. Kanskje kan du snakke med din kontaktlærer eller med helsesøster på skolen? De kan hjelpe deg!

Det blir nok nødvendig å kontakte barneverntjenesten, og dette er noe din lærer, helsesøster eller andre kan hjelpe deg med. Kanskje kan barnevernet komme til skolen å ta en samtale med deg?

Du kan også ringe barneverntjenesten selv og fortelle om din situasjon. Du kan finne kontaktinformasjon til barnevernet der du bor på nettsiden: www.barnevernet.no/Kontakt-barnevernet1/. Hvis du opplever å være i fare, eller er redd for at din familie eller svigerfamilie vil utsette deg for vold eller annen straff, så er dette også noe du må fortelle om. Da kan barnevernet lettere forstå din situasjon og sørge for din sikkerhet.

Mange kommuner har også en barnevernvakt, som er åpen på kveldstid og i helger når barnevernkontoret er stengt. Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt.

Dersom du syns det er vanskelig å snakke med barnevernet om hvordan du har det, kan det kanskje hjelpe å snakke med noen anonymt for så å få noen gode råd og hjelp til hva du bør gjøre videre. Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse kan du ringe gratis på telefonnummer 81555201. Du kan lese mer om Røde Kors-telefonen på www.rodekors.no/tvangsekteskap.

Det er viktig at du ber om hjelp. Dette handler om ditt liv, din kropp og din fremtid, og den er det du som skal bestemme over! Ingen skal ta fra deg din rett til å velge selv om du vil gifte deg eller ikke, når du vil gifte deg og hvem du da eventuelt vil velge når den tid kommer. Tiden er ikke inne for ekteskap enda!

Jeg ønsker deg lykke til og håper at du snart får det bedre!

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

i samarbeid med ung.no

 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap