Hopp til hovedinnholdet

Er arrangert ekteskap og tvangsekteskap det samme?

 

Spørsmål

hvorfor skrive dere på ung.no at arrangert og tvangsekteskap er nesten det samme?? søsteren min hadde arrangert ekteskap, hun likte ikke mannen, så hun trengte ikke å gifte seg med han!! hun lever lykkelig nå, og med en mann hun elsker, broren min hadde også arrangert ekteskap, han elsket damen og de skal gifte seg, foreldrene klage på at han ringer henne hele tiden!! de seie at han må ikke ringe hun så mye, men han elsker hun og de snakker mye med hverandre!! sånn er arrangert ekteskap!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Takk for at du skriver til ung.no. Du sier noe viktig om et tema mange mennesker mener noe om, og mange har vedlig forskjellige meninger. Det er en stor forskjell mellom arrangerte ekteskap og tvangsekteskap. I et arrangert ekteskap har den som skal gifte seg seg et reelt valg til å si at han eller hun ikke vil ha den personen foreldrene tenker passer. Noen forteller at de har fått flere å velge imellom og at de har sagt nei til alle sammen, uten at det har blitt et problem. Noen tenker at foreldrene vil dem vel og stoler på at de velger riktig, og lever godt med det, noen får noen å velge mellom og vet at de må ta en av de utvalgte, mens noen opplever at det å velge ikke er et reelt valg, selv om det ikke blir brukt ord som tvang og trusler. Det at det er så mange forskjellige former for arrangert ekteskap, gjør at mange ikke helt finner ut hva de skal mene om det. Jeg har selv møtt mange som er veldig fornøyde i arrangerte ekteskap, og tenker noen ganger at det også er en form for arrangering også i kulturer som ikke bruker det ordet. De fleste unge vil jo at foreldrene skal like den de velger å gifte seg med. Jeg har også snakket med mange som sier det samme som deg; at de føler seg stigmatiserte av at det noen ganger snakkes om arrangert og tvang som om det er det samme.

En av grunnene til at det er så vanskelig og politisk å snakke om arrangerte ekteskap og tvangsekteskap, er at man også har mange tilfeller der de voksne tenker det er et arrangert ekteskap mens de unge opplever at de ikke har hatt et valg; at de er blitt tvunget til å gifte seg. Selv om ingeting er uttalt kan den unge vite at dersom han motsetter seg, så vil foreldrene bli så skuffet at det ikke blir lett å være i familien etter at man da har tatt valget om å ikke høre på foreldrene. Når vi snakker med foreldrene har de ikke den samme opplevelsen og er helt uforstående til at de unge har følt seg presset.
Jeg skjønner at det er provoserende når det skrives om disse to måtene å gifte seg på som om det er det samme. Det er det ikke: Arrangerte ekteskap er lovlige. Tvangsekteskap er ulovlige. Det som er utfordringen er om de unge og foreldrene snakker så godt sammen at de voksne vet når de unge ikke er enige i valget. De aller aller fleste foreldre vil det beste for barna sine, så dersom barna ikke opplever at de blir hørt, vil jeg anbefale dem å få med seg noen de stoler på i en samtale med foreldrene, for å avklare om foreldrene faktisk arrangerer eller bevisst tvinger. Opplever man da å ikke bli hørt, finnes det hjelp fra bl.a. Røde kors telefon mot tvangsekteskap (81555201) Altså: Et arrangert ekteskap er en lovlig og frivillig måte å gifte seg på, og ingenting er bedre ennå være gift med en man elsker. Tvangsekteskap er ulovlige!

Med vennlig hilsen psykolog ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap


Quiz: Hva vet du om samer?

Hvor ligger Sametinget?