Hopp til hovedinnholdet

Kan tvangsekteskap skje i Norge?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg lurte på hvordan tvangsekteskap fungerer og om det noen gang vil skje her i Norge?? Hilsen en livredd jente som er så dum at hun ser på nyheter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er desverre tilfeller av tvangsekteskap i Norge og tilfeller der barn og unge blir tatt med fra Norge til et annet land for å giftes bort. Tvangsekteskap er forbudt både dersom det gjøres her i Norge eller dersom noen tas med ut av Norge for å bli gift i et annet land.

Du skriver at du er redd og da lurer jeg på om du er bekymret for at du skal bli tvangsgiftet selv. Har dine foreldre begynt å snakke om ekteskap? Eller er det tegn som fører til at du er bekymret for tvangsekteskap?

Det er lurt du tenker gjennom om du har grunn for å være redd for dette. De fleste foreldre vil jo ikke finne på å tvangsgifte sine barn. Er det andre jenter i din familie som er gift? Hvordan ble de gift? Fikk de selv velge hvem de ville gifte seg med og hvor gamle var de? Dersom dine foreldre snakker om ekteskap allerede når, snakker med deg om hvem som passer for deg, eller dersom du kjenner til andre i din nære familie som har blitt tvangsgiftet og i ung alder, så kan det kanskje bety at du også kan være i fare.

Dersom du er redd for tvangsekteskap og opplever at dette kan skje med deg, så tror jeg det er viktig at du snakker med noen voksne om dette. Noen du kan stole på og som kan hjelpe deg. Kanskje kan du snakke med din kontaktlærer eller helsesøster på skolen? Eller kanskje med sosial-rådgiver på skolen?

Du kan også ringe Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201. Dit kan du ringe uten å si ditt navn og det koster ingenting å ringe. Ved Røde Kors-telefonen kan de gi deg gode råd og hjelpe deg med å finne ut av om det er fare for at du skal tvangsgiftes.

Dersom du er i fare for tvangsekteskap, eller dersom du utsettes for annen psykisk- (blir kalt stygge ting, trues, ekstrem kontroll, holder deg utenfor i familie osv.) eller fysisk vold (spark, slag, lugging osv), eller dersom dine foreldre ikke tar vare på deg på andre måter, så kan barnevernet hjelpe deg. Barnevernet i din kommune eller bydel har ansvar for å hjelpe barn som har det vanskelig. Du kan også ringe barnevernet anonymt (uten å si ditt navn)å fortelle om din situasjon. Da kan barnevernet fortelle deg hvordan de kan hjelpe deg.

Les mer om barnevernet her: www.ung.no/barnevern/

Dersom du vil fortelle litt mer om hvordan du har det i et nytt spørsmål her på ung.no så kan vi gi deg nærmere svar på om dette er noe du trenger å frykte i din situasjon.

Jeg håper du ikke er i fare for å bli tvangsgiftet og at du får den hjelpen du trenger slik at du ikke lenger trenger å være redd.

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med Ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap