Hopp til hovedinnholdet

Tvunget til å gifte seg med fetter

Jente 19 år
 

Spørsmål
hei jeg er ei jente på 19 år og har kurdisk bakgrunn. jeg har ei venninne som har blitt tvunget til å gifte seg med fetteren sin, og har blitt misshandlet av familien sin mange ganger når hun hadde nektet å gifte seg. og nå sier familien hennes at hun må ligge med han ellers skal dei sende henne tilbake til hjemmelande.. hun har 6 dager på seg, men hun klarer ikke å ligge med en hun ikke elsker.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og det er godt å se at du bryr deg om og vil hjelpe din venninne.

Tvangsekteskap er ulovlig i Norge og det å bli tvunget til å ha sex er voldtekt til tross for at de er gift. Du må råde din venninne til å søke hjelp slik at hun slipper å leve med dette.

Din venninne eller du kan ringe Røde Korstelefonen om tvangsekteskap (81555201/98626488) å få råd om hva hun kan gjøre. De vil også hjelpe henne i kontakt med andre som kan hjelpe henne ut av den vonde situasjonen som hun er i.

Hvis din venninne er over 18 år kan hun også dra til krisesenteret. Der vil de hjelpe henne. Dersom hun ikke kommer seg bort fra hjemmet kan hun også ringe politiet, som har ansvar for at din venninne kommer i sikkerhet. Om din venninne er under 18 år så kan hun ta kontakt med barnevernet som hjelper barn og ungdom som er i hennes situasjon.

Det finnes boliger spesielt tilpasset jenter og gutter som er i samme situasjon som din venninne. Dersom hun søker hjelp og trenger et sted å bo vil det bli vurdert om en slik bolig kan passe for henne. Dette er boliger der hun vil bli fulgt opp av personer som bryr seg og vil hjelpe, og hun vil være i sikkerhet på en sperret adresse. 

Å flytte fra sin familie kan være tungt fordi man tross alt ofte fortsatt er glad i dem. Det at din venninne flytter for en periode i sikkerhet trenger imildertid ikke alltid bety at det skal være et brudd med familien for alltid. Å flytte i din venninnes situasjon virker som nødvendig for å slippe unna all volden og tvangen hun bli utsatt for, det er nødvendig for at hun ikke skal bli ødelagt. Når din venninne er i sikkerhet kan hun heller vurdere om hun ønsker å gjenoppta kontakten, og hun kan kontrollere hvordan hun ønsker at denne kontakten eventuelt skal være.

Siden din venninne stadig presses til å ha sex, kan det være en god ide at hun går til lege for å få prevensjon slik at hun ikke blir gravid med en mann hun ikke orker å leve med. Det er ulike typer prevensjonsmiddel, noen vil være umulig for mannen hennes å oppdage at hun tar.

Som du sier står din venninne noe i fare for å bli tatt med til sitt hjemland. Dersom din venninne har tilgang til sitt pass kan det være lurt å ta kopi av dette eller eventuelt levere orginalen til politi eller for eksempel på skolen dersom hun fortsatt går på skole. Det er også mulig å skrive under en kontrakt med politiet eller med skole om at dersom hun blir tatt med til opprinnelseslandet så skal Norske myndigheter prøve det de kan å hjelpe henne. Hun må imidlertid vite at det lurerste er å forhindre en slik reise, fordi det er veldig vanskelig å hjelpe når den som trenger hjelp er i sitt opprinnelsesland.

Det haster at din vinninne søker hjelp, og jeg håper hun klarer å være sterk nok til å gjøre det slik at volden mot henne ikke forsetter.

Jeg ønsker deg og din vinninne lykke til.

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap


Quiz: Hva vet du om sorg?

Hva er viktig for å komme seg gjennom sorgen?