Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 år og skal tvangsgiftes med min fetter som er mye eldre

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei,jeg er ei jente 15 år, foreldrene mine vil gifte meg bort til fettern min som bor hr i Norge. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre akkurat nåå, vi skal bli forlova om noen fåå uker;/. Og jeg fikk også vite at han er veldig eldre enn meg, sånn tjuefem år. Jeg kan ikke liksom være imot eller det har jeg prøvd, men faren min sier at "jenter kan ikke velge med hvem de skal gifte seg med" liksom forelrene velger for dem. Han sier "vi vil bare ha ditt beste", han sier selv om du ble født og oppvokst i Norge så skal du ikke ta kulturen dems. Det gikk ikke å diskutere med ham for vis jeg sier et ord så klikker han bare. Og jeg kan ikke bli imot.. Jeg hadde to søsken som var eldre enn meg og de ble også giftet sånn for noen år siden med en som bor i hjemlandet, når de var omtrent like store som meg. Pappa sier hele tiden "si meg hva som er forskjellen mellom deg og søsterene dine" Sånn sier han når jeg prøver å si noe. Jeg har også mange kusiner hr i Norge og de ble også giftet sånn og mange av de er like gamle som meg. Det verst er at det er bare jeg som har noe imot, i hele familen min, jeg kan ikke tro på det... vet ikke hva jeg skal gjøre! Kusinene mine mener at jeg er heldig fordi de ble giftet med en som bor i hjemlandet. Jeg kan ikke si et ord til noen andre for da blir jeg sendt i hjemlandet og kommer til å bli mishandla der. Jeg føler at det er forsent.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er fint at du tør å skrive til ung.no. Det er vanskelig å prate med noen om at du skal giftes bort mot din vilje, særlig når du vet det kan gi deg store problemer dersom dine foreldre merker det. Jeg forstår veldig godt at du er redd. Likevel er det bare dersom du ber om hjelp at du vil få den hjelpen du nå trenger. Du bør nå samle alt det motet du har i deg. Det er ikke for sent å be om hjelp!

 

Det foreldrene dine ønsker å gjøre med deg er ikke lov. Det er ikke lov å gifte bort barnet sitt når det ikke selv ønsker å gifte seg og til en som barnet ikke ønsker å være gift med. Dette er tvang og er ulovlig fordi det skader den som blir utsatt for det. Ekteskapet dine foreldre planlegger vil heller ikke reges som et gyldig ekteskap her i Norge dersom de ikke venter med ekteskapet til du er 18 år, som er aldersgrensen for å gifte seg. Det er altfor tidlig å bli forlovet eller gift som 15-åring, og derfor må du be om hjelp slik at du kan slippe dette. Det er en menneskerett å få lov til selv å velge når man vil gifte seg og hvem man vil gifte seg med, og å gjøre sitt eget valg er også oftest det beste utgangspunktet for å få et godt ekteskap som du kan være lykkelig i. Det valget du nå tar er viktig for hvordan du får det videre, og du må kjenne etter hva du vil i livet.

 

Jeg vil anbefale deg å ringe Røde Kors-telefonen mot tvangsekteskap(81555201/98626488), eller snakke med din kontaktlærer eller rådgiver på skolen. Til Røde Kors-telefonen kan du ringe anonymt dersom du ønsker det, og de vil kunne hjelpe deg med de vanskelige valgene du står ovenfor og gi deg råd når du ønsker å søke hjelp. Dersom du snakker med din kontaktlærer kan du fortelle det du her har fortalt, og fortelle hva som kan skje dersom foreldrene dine får vite at du har bedt om hjelp. Det kan være vanskelig for deg å sitte med alt det vonde alene, og det kan være godt å snakke med en voksen som kanskje ser noen løsninger som kan gjøre det bedre for deg.

 

Barn som er under 18 år og trues med tvangsekteskap kan få hjelp hos barnevernet. Barnevernet jobber for at barn og ungdom som ikke har det bra skal få det bedre. Til barnevernet kan du ringe selv eller be noen andre ringe for deg, og de vil da kunne si noe mer om hvordan de kan hjelpe deg i din vanskelige situasjon. Rådgiver eller kontaktlærer på skolen kan også ringe barnevernet slik at de kan komme og snakke med deg på skolen.

 

Det er ikke for sent, men jeg tror heller ikke du bør vente lenger med å snakke med noen. Jeg håper du får den hjelpen du trenger slik at du slipper å bli tvunget inn i et ekteskap du ikke ønsker.

 

Lykke til!
Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Hvor deles "Nobels fredspris" ut hvert år?