Hopp til hovedinnholdet

Venninne ikke tilbake etter reise til utlandet

Jente 15 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare dette, så jeg starter vare fra starten. Min beste venninne kommer fra Somalia, Hun har bodd i Norge over 5 år. Hun fikk vite at hun og moren skulle til England på ferie. 2 uker senere kom moren tilbake, men ikke venninnen min :( Vi holdte kontakten på MSN, men hun fortalte aldri noe om hvordan hun hadde det der, hvem hun bodde hos etc. Jeg og en annen venninne begynte å bli bekymret og snakket med politiet. Venninnen min har vært borte i 2mnd nå og vi får ikke kontakt med henne. Foreldrene har ikke sagt noe til skolen, så ikke en gang de vet hvorfor hun ennå ikke har kommet tilbake. Politiet sa at de ikke kunne gjøre noe mere med saken fordi foreldrene til venninnen min hadde sagt at de hadde gitt henne lov til og være i England. Hvordan er dette mulig? Kan virkelig politiet gi opp så fort? Bare fordi foreldrene har gitt henne tillatelse til og være der?! Hvem passer på henne viss resten av familien er i Norge? De kan da bare ikke sende vekk en 16 åring sånn helt uten videre? Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre? Bestevenninnen min kan ha blitt tvangsgiftet eller kanskje blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Skolen kan ikke gjøre noe, politiet kan ikke gjøre noe, men jeg nekter å gi opp så fort. Jeg kan selvsagt ikke garantere at det er tvangsgifting eller noe sånt som skjer, men det er litt mystisk når en somalisk jente bare blir borte sånn helt uten videre. Vær så snill og hjelp meg. Jeg trenger alt av informasjon!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Først vil jeg si at jeg synes det er kjempefint at du ikke vil gi opp før du finner ut hva som har skjedd med venninnen din! Jeg skjønner godt at du er bekymret når du plutselig mister kontakten med bestevenninen din. Det hender at unge jenter og gutter ikke kommer tilbake etter en reise til utlandet, og det kan være vanskelig å finne ut hva som har skjedd og om de unge holdes i utlandet mot sin vilje eller om de er der frivillig. I noen situasjoner blir ungdommer sendt til foreldrenes opprinnelsesland for å lære mer om foreldrenes kultur, i andre tilfeller blir de utsatt for overgrep som tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Det kan også være konflikter hjemme som gjør at foreldrene mener det er best for den unge å bo i utlandet hos slektninger for en periode.

 

Ifølge norsk lov har foreldre lov til å bestemme hvor barna skal bo frem til de fyller 18 år, så i utgangspunktet er det ikke noe politiet kan gjøre dersom foreldrene til venninnen din har bestemt at hun skal bo i England. Du skriver at venninnen din er 16 år, så jeg antar at dere går på videregående skole. Dersom dere går på ungdomsskole, så er loven slik at barn har rett og plikt til å gå på grunnskole til og med det tiende skoleåret, altså ut ungdomsskolen. Dersom foreldre tar barna ut av ungdomsskolen uten å søke permisjon eller melde barnet ut av skolen (for eksempel ved flytting til utlandet) så er det et brudd på opplæringsloven. Dette er i så fall straffbart, og noe skolen bør melde til politiet.

 

Du skriver ikke om du eller andre har vært i kontakt med barnevernet. Dersom barnevernet får en bekymringsmelding om at et barn ikke har kommet tilbake til Norge etter en reise, vil de vurdere om de skal sette i gang en undersøkelse. Selv om barnevernloven kun gjelder for barn som oppholder seg i Norge, så kan barnevernet i slike tilfeller innkalle foreldrene til en samtale for å finne ut hva som har skjedd, hvor jenta er, hvem hun bor hos, om hun går på skole etc. De vil også prøve å få kontakt med jenta i utlandet. Det er mulig at skolen har tatt kontakt med barnevernet uten at du har fått beskjed. Offentlige instanser som skole, barnevern og politiet har taushetsplikt, så det kan være vanskelig for deg som privatperson å få informasjon om saken fra dem.

 

Mitt beste råd til deg er å ta kontakt med Røde Kors telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på tlf 815 55 201 (kl. 09.00 – 17.00). De har mye kunnskap om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og ungdom som holdes mot sin vilje i utlandet. De vil kunne gi deg gode råd til hva du kan gjøre, og eventuelt hjelpe deg å ta kontakt med andre i hjelpeapparatet.

 

Jeg håper at det går bra med venninnen din. Lykke til!

 

Mvh,

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap