Hopp til hovedinnholdet

Jente (18) er giftet bort og blir mishandlet av ektemannen. Kan jeg hjelpe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :D Jeg er en jente på 15 som prøver å hjelpe en jente på 18 som ble giftet bort av familien sin i hjemlandet, til onkel som bor i Norge (broren til mamma). Jeg må bare si at hun er en av de peneste jeg har sett, hun har et uvanelig pent utseende og folk kan plutserlig stoppe opp for å titte på hun. Hun er utrolig pen. Men + at hun er utrolig smart. Hun kan snakke 5 språk helt ordentlig 100% og lærer norsk da. Hun underviste 15 åringer i Engelsk da hun var 16. Hun har vært i Norge i ca. 6-7 mnd. Og hun kan språket men setter ordene feil noen ganger. Jeg har blitt veldig godt kjent med hun, og hun er egentlig fortsartt et "barn". Hun sier at hun er glad for at hun er kommet til Norg, selv om onkelen min er veldig slem mot hun. Onkelen min er 27 år og behandler henne dårlig. Det var en natt da jeg sov over hos dem fordi onkel hadde gått ut i byen, og hun var redd for å sove alene. Så skulle vi sove.. Plutserlig kommer onkel inn naken og er veldig full og sier at hun skal komme fordi han har lyst tilå ha sex. Jeg latet som jeg sov. Hun var utrolig sliten etter å ha ryddet og vasket hele huset. Så dro han henne inn i stua og gjorde det han ville. Da de var ferdige, la hun seg ved siden av meg igjen og begynte å gråte. Litt senere drar han hun inn til stua igjen, og når hun sa at hun ikke ville slo han hun hardt i annsiktet. Da jeg tittet litt opp, så jeg at han hadde stukket fingrene sine langt ned i munnen/halsen hennes og hun gråt og gråt. Det var forferdelig å se på og trist. Dagen etter var alt normalt, hun smiler og virker glad hele tiden. Men en gang klarte hun ikke å holde det inne lenger. Hun var så ulykkelig. Hun sang og var glad, men jeg så at hun var ulykkelig og spurte om hva som hadde skjedd. Hun stoppet opp og gråt lenge. Hun vil ikke si noe til familien sin, for hun vil ikke beskymre moren sin eller noen andre. Hun sa at onkel hadde gjort verre ting med henne. Hun er bare 18! Jeg vil hjelpe hun, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vi kan ikke ta kontakt med politiet eller noe sånt, for da blir hun sendt tilbake til hjemlandet, der er det verre. Jeg bare lurte på om jeg kan hjelpe henne på en måte. De fleste 18-åringer opplever ikke slike ting. Jeg mener at livet hennes blir bortkastet siden hun ikke får lov til å jobbe eller få førerkort. Dumt, hun er uutrolig pen og smart mens han er stygg og dum. Jeg vet at det kanskje ikke er så mye å gjøre siden hun er her ulovlig til hun ¨får opphavsrett eller noe sånt. Men jeg syntes det også var deilig å skrive det ut.. Hilsen jente 15 :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er godt for din venninne at hun kan prate med deg om mishandlingen hun utsettes for i ekteskapet. Det hun utsettes for er ikke lov i Norge, og det er ikke noe hun bør tolerere i et ekteskap. Den viktigste hjelpen du nå kan gi, er å være der for din venninne, fortelle henne om hvordan hun kan få hjelp til å komme ut av den vonde situasjonen, og motivere henne til å tørre å be om hjelp!

 

Det er hjelp å få for din venninne, og det at hun søker hjelp vil ikke innebære at hun mister sin oppholdstillatelse i Norge. Slik jeg forstår deg, er din venninne gift med din onkel og har kommet hit til Norge på familiegjenforening. Dette innebærer ikke at hun er ulovlig i Norge, men at hun har tillatelse til å være her som ektefellen til din onkel. Dersom din venninne utsettes for mishandling (enten fysisk eller psykisk) eller dersom hun av spesielle grunner ikke kan retuneres til hjemlandet som skilt kvinne, kan hun søke om å få opphold i Norge på selvstendig grunnlag

Din venninne kan kontakte utlendingsdirektoratet (UDI) eller ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefonnummer 47809050, for å få veiledning om hva hun bør gjøre. Hun kan ringe anonymt hvis hun ønsker dette i første omgang.

 

Dersom din venninne på grunn av forholdene hjemme trenger å komme seg i sikkerhet, kan hun dra til nærmeste krisesenter. Der vil hun kunne være i sikkerhet for sin mann og kan også få hjelp til å ta gode valg for sin framtid. På krisesenteret kan de hjelpe din venninne i kontakten med UDI når det gjelder søknad om opphold på selvstendig grunnlag. Krisesenteret kan også hjelpe din venninne i kontakt med NAV dersom hun har behov for økonomisk hjelp.

 

Det er også frivillige organisasjoner som kan hjelpe din venninne i hennes vanskelige situasjon. Rød Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse tlf 81555201, kan gi din venninne nyttige råd og hjelpe henne i å ta noen valg. De kan også hjelpe din venninne i kontakten med det offentlige hjelpeapparatet. Hvis din venninne ønsker det, kan hun ringe anonymt. Dere kan også ringe sammen, dersom din venninne har vanskelig for å snakke og forstå norsk.

 

Det høres ut som om  din venninne utsettes for alvorlig vold og hun trenger hjelp. Du må forklare din venninne at det hun snakker med UDI, Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlsetelse, eller med politiet om volden, ikke vil føre til at norske myndigheter sender henne ut av landet eller trekker tilbake tillatelsen hun har.

 

Jeg håper din venninne før hjelpen hun trenger!

 

Vennlig hilsen

 

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap