Hopp til hovedinnholdet

Skjer det tvangsekteskap i Norge?

Jente 13 år
 

Spørsmål

er det tvangsekteskap i norge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Desverre er det slik at noen barn og unge opplever å bli tvangsgiftet mens de bor i Norge. Noen ganger skjer dette i Norge og noen ganger bli den som skal giftes bort tatt med til utlandet for å bli gift.

Tvangsekteskap er ulovlig i Norge. Det er heller ikke lov å ta en person til utlandet for å tvangsgifte personen der. Både tvangsekteskap og det å medvirke til et tvangsekteskap er ulovlig og kan bli straffet med fengsel.

Vi ønsker ikke at noen skal oppleve å bli tvangsgiftet hverken i Norge eller i utlandet. Derfor er det viktig at den som står i fare for å bli tvangsgiftet eller den som har blitt tvangsgiftet får hjelp.

Dersom du er i en slik situasjon eller du kjenner noen som er i en slik situasjon er det viktig at du snakker med noen voksne du stoler på om dette. Dette kan for eksempel være en lærer eller rådgiver på skolen eller kanskje barnevernet. Du kan også ringe Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. telefon 815 55 201 i mellom kl 9.00 - 17.00. Dit kan du ringe gratis og uten å si hvem du er dersom du ønsker det.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap