Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme seg ut av et tvangsekteskap?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på to ting! 1. Hvordan kommer man seg ut av et tvangsekteskap? 2. Hva skjer hvis man nekter å gjennomføre et tvangsekteskap?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Personer som er tvangsgiftet kan få kjent ekteskapet ugyldig, det vil si at man blir registrert som ugift, og ikke som skilt. Det er viktig å være klar over at et slikt søksmål må reises innen bestemte frister, derfor bør man raskt ta kontakt med en advokat for å få hjelp. Dersom du er utsatt for tvangsekteskap så har du rett på gratis advokathjelp.

I Norge og i mange andre land er det 18 års aldersgrense for å kunne gifte seg. Et ekteskap med noen som er yngre enn 18 år vil ikke regnes som et gyldig ekteskap i Norge og heller ikke i mange andre land. Enkelte blir imidlertid gift religiøst når de er mindreårige, og så blir ekteskapet registrert hos myndighetene når personen blir 18 år. Særlig som jente kan det være vanskelig å komme seg ut av et slikt ekteskap, dersom mannen ikke samtykker til skilsmisse.

Det er vanskelig å svare generelt på hva som skjer dersom man nekter å gjennomføre et tvangsekteskap. Enkelte ungdommer får skylden for at de har ødelagt familiens ære og brakt skam over familien, noen blir utsatt for psykisk press over lang tid slik at det blir vanskelig å stå imot familiens krav. Enkelte blir utstøtt fra sin egen familie, andre blir utsatt for vold eller trusler om dette dersom de ikke går med på familiens plan om ekteskap.

Heldigvis er det hjelp å få for de som frykter å bli tvangsgiftet eller som allerede er tvangsgiftet. Dersom dette gjelder deg eller noen du kjenner vil jeg anbefale å ringe til Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse telefon 815 55 201. Når du ringer Røde Kors-telefonen kan du være anonym. Røde Kors-telefonen har god erfaring med å snakke med jenter og gutter som er utsatt for tvangsekteskap og kan gi gode råd.

Barnevernet skal hjelpe barn som ikke har det bra hjemme og som ikke føler seg trygge. Dersom du frykter å bli tvangsgiftet kan du selv ta kontakt med barnevernet å be om hjelp eller noen kan ta kontakt med barnevernet for deg. Det er viktig at du forteller nøyaktig hvordan din situasjon er til de som skal hjelpe deg slik at du kan få best mulig hjelp. Det er også viktig at du forteller hva du eventuelt risikerer av straff dersom din familie vet at du har snakket med noen utenfor familien om dette.

Vennlig hilsen ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan oppløse et tvangsekteskap?

ekteskapsloven § 16

Om du har blitt tvunget til å inngå ekteskap, kan du velge om du ønsker å reise søksmål for å få kjent ekteskapet ugyldig eller få direkte skilsmisse uten separasjonstid.

Les mer

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap