Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli tømrer?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Tenkte jeg skulle prøve meg her, siden jeg ikke har fått noen klare svar andre steder. Jeg har gått VG1 Service og Samferdsel, og VG2 Reiseliv, men jeg har ikke tatt påbygging. Etter VG2, tok jeg et år på folkehøgskole, og har nå jobbet litt over ett år i en dagligvarebutikk. Jeg er veldig interessert i å bli tømrer, og angrer veldig på at jeg ikke valgte den retningen på videregående. Jeg lurer da på om hvordan man skal gå frem for å eventuelt bli lærling, selv om man ikke har relevant utdanning. Jeg har hørt noe om at man kan ta alle 4(eller 5?) år i bedrift som lærling, og at relevant teori fra VG1 + VG2 må fullføres før man kan gå opp til svenneprøven? Er dette mulig i min situasjon? Takk for all hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du ønsker å ta et fagbrev (eller svennebrev, som det heter i dette faget) som tømrer er det i hovedsak to veier som fører dit:

Det ene er å ta fagbrev etter lærlingløp.
Du må da ha fullført og bestått programfagene på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg2 Byggteknikk i tillegg til 2 års læretid i faget før man tar fagprøven. (I og med at du skriver at du har gått vg1 og vg2 på Service og samferdsel antar vi at du har fullført og bestått fellesfagene, og ikke trenger disse.) Hvis det er mer enn fem år siden du begynte på vgs har du ikke lenger ungdomsrett, og det vil da være vanskelig å få tilbud om ny opplæring på vg1.
Dersom du har kontakter i bransjen kan du kanskje klare å få ordnet en lærekontrakt, og ta fagene som du trenger som privatist. Dersom du ikke har Vg1 og Vg2 fagene før du starter i lære, må du påregne lengre læretid enn to år. Ta gjerne kontakt med et opplæringskontor innen faget der du bor, eller fagopplæring, for å høre nærmere om hvordan dine muligheter er.

Den andre måten å ta fagbrev er å ta det etter praksiskandidatordningen. Kravet er da at du må dokumentere til sammen 5 års praksis fra fagfeltet, samt en tverrfaglig skriftlig eksamen i faget som du kan melde deg opp til som privatist, føt du kan ta fagprøven som tømrer. Les mer om praksiskandidatordningen.  Det betyr at dersom du har mulighet til å få deg jobb i bransjen (som hjelpemann, ikke som lærling) kan du satse på å bygge deg opp mest mulig praksis fra fagfeltet og deretter ta teoretisk eksamen og den praktisk fagprøven.

Siden du aldri har gått vg3 er det mulig at du vil få voksenrett fra det året du fyller 25 år. Da er det mulig du kan få opplæring for å forberede deg til den teoretiske eksamen etter praksiskandidatordningen, hvis du i mellomtiden har opparbeidet deg en del praksis som i tømrerfaget.
Ta gjerne kontakt med Oppfølgingstjenesten i ditt hjemfylke, der kan du få veiledning om de mulighetene du har.

Håper dette var til litt hjelp. Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning