Hopp til hovedinnholdet

Tømrer utdanning.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går bygg- og anleggsteknikk VG1. Har alltid ønsket å bli tømrer, men pappa (som er utdannet tømrer) fraråder meg pga jeg er kortvokst, 1.50 høy, og er jente. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg skjønner problemet, men ingenting annet interesserer meg. Jeg er redd for å bli stående med fagbrevet i hånda, men ingen jobb i andre enden. Er det lettere for meg å få jobb enn det pappa skal ha det til? Fagleder på skolen mener på at det skal være noe av det enkleste å gjøre, ettersom alle bedrifter søker kvinnelige ansatte i bedriften, men jeg er redd for at høyden min skal være et problem. Hva skal jeg gjøre?!? Jeg vil så gjerne få jobb som tømrer, og gjøre det hjertet mitt brenner for. Men vil ikke at jeg skal være i veien for andre hvis jeg f.eks ikke rekker opp til den ene spikeren jeg skal slå inn. Jeg mister kontroll. Jeg trenger virkelig hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En skal være forsiktig med å anbefale det ene eller det andre.  Velger du å ta utdanning innen byggfag, er det mange forskjellige jobber innen yrket.  Senere kan en ta videreutdanning som tekniker/arkitekt/ingeniør o.l. 

Det finnes mange hjelpemidler for å rekke opp ved arbeid i høyden, men arbeidet tar lengre tid og øker faren for fallulykker.  Ofte blir denne yrkesgruppen betalt ved akkordarbeid (betalt for utført arbeid)...      

Anbefaler at du tar utdanning innen det faget du ønsker, men det kan være lurt å søke råd hos din far og skolens yrkesveileder.  

 

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med Ung.no


Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning