Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med studielånet om jeg dropper eksamen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp begynt på en bachelorgrad i sosial arbeid, men det har ikke helt blitt som jeg hadde tenkt eller håpet. Jeg har derfor bestemt meg for å begynne på pedagogikk i Oslo neste høst. Jeg har sendt epost til UiO og hørt om jeg får innpass for eksamenene jeg eventuelt tar nå til jul, eller om jeg må ta de på nytt da pedagogikk er innenfor et annet fakult. Foreløpig venter jeg på svar fra de, så mitt spørsmål til dere er om dere har noe informasjon om hva som skjer dersom jeg velger å trekke meg fra eksamen? Jeg har ikke noe imot å gå til undervisning dette semesteret, men jeg orker ikke å stresse med eksamener hvis jeg uansett må ta de på nytt om et år. Trekker jeg meg samtidig fra undervisning? Hva skjer med pengene fra lånekassen? Jeg kan absolutt ingen ting om dette temaet og jeg finner ikke noe om det på nett heller. Har planlagt å gå til en rådgiver snart, venter bare på svar fra UiO først :) Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Lånekassen gir støtte for at man skal fullføre fag. Dersom du ikke tar en eksamen som du har fått støtte til i fra Lånekassen, så vil du få mindre omgjort i fra lån til stipend, og du blir forsinket i forhold til Lånekassen. Forsinkelsen vil tilsvare de studiepoengene du vanligvis skulle tatt. Studielånet ditt blir altså større for hver eksamen du dropper, siden mindre blir strøket/omgjort til stipend.

Du kan ha maksimalt 60 studiepoengs forsinkelse i fra Lånekassen. Blir du mer forsinket enn det sammenlagt, så mister du retten til videre støtte.

Siden du er tatt inn på studiet, kan du altså fortsette med undervisningen ut semestret eller året, men hvis du ikke tar eksamen, fullfører du ikke faget og får større lån. 

Slutter du på studiet, gir ikke Lånekassen deg mer støtte før du begynner på noe nytt. Samtidig vil du få mindre gjeld, fordi du ikke har fått støtte gjennom hele semestret/året.

Håper svaret var forståelig. Les mer om dette her. Ring gjerne Lånekassen hvis noe var utydelig eller hvis du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning