Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli helsefagarbeider?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har fullført 3 år på videregående, studiespesialiserende med naturforvaltning. Nå har jeg prøvd meg på høgskolen (lærerutdanning, 4 år). Det var greit det første året, men det andre året var helt forferdelig. Null motivasjon og mistet helt lysten på yrket, så jeg avsluttet utdanningen etter det 2. året. Jeg jobber som vikar i omsorgsbolig, og har nå funnet ut at dette er noe jeg virkelig kunne tenkt meg å jobbe med. Jeg har hørt man kan ta et år skole, helsefagarbeider, 2 dager i uken. Dette tror jeg virkelig kunne vært noe for meg, men jeg er usikker om dette går under voksenopplæring. Er jeg da isåfall for ung? Om denne løsningen ikke er der for meg, hva gjør jeg da? Er vel ikke meningen at jeg da må gå videregående på nytt, bare med et annet programfag? Høgskole er forresten noe jeg ikke har lyst å prøve på en gang til, det ble for mye press for meg. På forhånd takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet noe du trives med!

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Siden du har brukt opp ungdomsretten din vil du heller ikke få voksenrett når du blir 25 år.

Det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole, men akkurat helsefagene er det mulig å ta gjennom en del private tilbud.

Utdanningen for å bli helsefagarbeider er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling må du ha programfagene fra vg1 på Helse- og oppvekstfag og vg2 Helsearbeiderfag. Siden du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.
Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag.

Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2 år. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker voksne lærlinger. Sjekk gjerne om du kan være lærling der du jobber nå.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Den vikarjobben du har nå høres veldig relevant ut.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis  fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Med fagbrev er det også mulig å videreutdanne seg på fagskole, hvor du kan spesialisere deg innen f.eks. eldreomsorg eller innen miljøarbeid.

Sjekk gjerne om det finnes et karrieresenter i det fylket du bor, hvor du kan få gratis veiledning om de mulighetene som finnes.

Håper det var til hjelp. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning