Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få god utdanning og lønn som lærer?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Har lenge tenkt et par år på hva jeg vil bli, og etter å ba tenkt på både økonom og megler, satt jeg igjen med læreryrket som kunne passet meg, da jeg elsker å lære bort, og engasjere ungdommer. Har også blitt inspirert av mange lærere på min egen skole. Har mest lyst å undervise på ungdomsskolen 5-10 (som kontaktlærer) i fagene: -Gym -Samfunnsfag -Engelsk -Eventuelt valgfag (8-10) -Språkfag (Engelsk) (8-10) Hvordan får jeg best mulig utdanning, og hvordan får jeg mest mulig lønn? Er det mulig for en grunnskolelærer og tjene f.eks 600.000, eller er det helt umulig? Har karakter 5-6 i alle fagene jeg kunne tenke meg undervise i (Etter at jeg fikk halvårs karaktersnittet før jul 9. trinn) og har ikke mindre enn 4 som karakter. Kunne enkelt ha fått 5 og 6 i nesten alle fagene, om jeg hadde lagt inn mere innsats i timene og på fritiden, da mest parten av 4'erne kommer pga latskap. Uansett, takk for svar! Gutt 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du tenker på å bli lærer.

Hvis du vil jobbe i ungdomsskolen, er det særlig to utdanninger som er aktuelle: grunnskolelærer 5.-10. og lektor.

Med begge disse utdanningene kan du jobbe i 5. til 10. trinn. Den største forskjellen er at kanskje at en lektor spesialiserer seg i to fag og har fem-årig utdannelse (master).

Grunnskolelærerutdanningen er derimot fire år, og du spesialiserer deg i tre eller fire fag. Samtidig er det også mer praksis og pedagogikk.

Du kan kanskje si det slik: En lektor får mer tyngde på det faglige, og en grunnskolelærer for mer tyngde i lærerrollen.

I denne tabellen kan du se garantilønn. Se under adjunkt og lektor for lønn til grunnskolelærer og lektor. Du ser også at hvis du tar tilleggsutdanning (ett år), øker også lønnen ganske mye. Dette året kan et nytt undervisningsfag eller eventuelt mer pedagogikk.

Du sier at du ønsker lønn på 600 000, og det kan bli litt vanskelig å få til. Særlig i starten av karrieren. Samtidig kan man alltid forhandle lønn når man leter etter jobb. Har du gode karakterer fra universitetet/høyskolen, er det enda enklere å forhandle.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning