Hopp til hovedinnholdet

Fikk tilbake mattetentamen og forventet 4'er men fikk 2'er. Pappa sa at jeg måtte få minst 4'er. Hvordan skal jeg fortelle han at jeg gjorde det så forferdelig?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Fikk tilbake mattetentamen og forventet 4'er men fikk 2'er. Pappa sa at jeg måtte få minst 4'er. Hvordan skal jeg fortelle han at jeg gjorde så forferdelig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så dumt at du ikke fikk den karakteren du ønska deg på mattetentamen! Det kan føles både irriterende og frustrerende når man ikke presterer slik man egentlig kunne og ville, og slik det blir forventa. Men dette er sånn vi alle opplever, og vi opplever det garantert mange ganger i løpet av livet! Det betyr ikke at du ikke kan bedre! Det betyr at akkurat den dagen og på akkurat den tentamen var det slik det gikk. Noe er sikkert uflaks, noe skyldes kanskje din form den dagen. Kjipt, men ingen krise. Et tentamensresultat skal ikke stå på karakterkortet ditt og du har flere sjanser til å rette opp feil og øve mer, om det er viktig for deg å få 4'er i matte.

Ettersom faren din ville at du skulle få en 4'er, regner jeg med at dette var fordi han vet at du kan klare det? Når foreldre stiller krav til barna sine handler det som oftest om at de tror på dem og at de mener de kan få til mye. Dette er jo på en måte også bra, faren din har trua på deg!

Men - når det er sagt, må han også tåle at du feiler og at gjør det dårligere enn hva du egentlig kan. Så jeg syns du skal si det rett ut - at du er skuffet selv og at du har gruet deg til å fortelle det til han fordi du vet han ville du skulle få en 4'er og at dette kanskje skuffer han også. Det beste du kan gjøre tror jeg, er å forberede en plan før du snakker med pappa, som handler om at du har tenkt å jobbe mye med skole fremover for at du skal klare deg bedre på matteprøver i tiden som kommer. Kanskje du til og med kan be pappa om mer hjelp til lekser og mattearbeid? Hvis du kan si disse tingene av deg selv og komme pappa i forkjøpet så han ikke begynner å kjefte, er det stor sjans for at han blir mindre opprørt.

Da viser du at du har lært noe av å få en dårlig karakter, og du viser at du tar ansvar for situasjonen. Lykke til med praten med pappa, og lykke til på neste tentamen!

Les gjerne artiklene jeg har lagt ved - der er det flere gode tips om hvordan man kan snakke med foreldrene sine!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning