Hopp til hovedinnholdet

Hva burde jeg velge av realfag og samfunnsfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 år og går første året på studieforberedene utdanningsprogram på vgs. Jeg er veldig i tvil hva jeg skal velge som programfag neste år, etter som jeg er ganske flink i de fleste fag på skolen. Jeg har lest at dersom du velger realfag har du flest dører åpne og kan studere så og si hva du vil + at du får ekstra studiepoeng. Og om du velger språk, samfunnsfag og økonomi er du ikke sikret å komme inn på ulike universitet og høgskoler. Jeg er ikke sikker på hva jeg vil bli, men interesserer meg mer for fag som omhandler kommunikasjon mellom mennesker (språk og psykologi), samfunnet, kultur osv... enn realfag som fysikk, kjemi... Hva burde jeg velge? Hvor mange studiepoeng får man ekstra ved å velge realfag? Hva slags yrker/utdanninger krever realfag? og eventuellt går det ann å blande? Hilsen forvirret 16 åring!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt om du er forvirret, og skal forsøke å svare så godt jeg kan.

Jeg er ikke helt enig i det du har hørt av andre, men skjønner hvor det kommer fra. Det er riktig at å velge studiespesialisering med realfag holder dørene åpne senere - men dette gjelder først og fremst hvis du vil studere ting som har med realfag å gjøre. For eksempel hvis du vil studere medisin, ingeniør, biologi eller andre tekniske fag. Disse utdanningene har gjerne egne opptakskrav hvor du må ha en realfagskombinasjon. Og denne kombinasjonen får du på Studiespesialisering med realfag.

Men du skriver at du er interessert i språk, mennesker, kommunikasjon og samfunn. Dette er jo den andre, store retningen på studiespesialisering, nemlig Språk, samfunnsfag og økonomi.. Og det er en lang, lang rekke yrker som denne retningen er ment for. Alt som heter psykolog, politiker, statsviter, kommunikasjonsrådgiver, lærer, journalist, advokat, barnevernskonsulent, økonom etc etc etc. Og du lukker ingen av dørene til disse yrkene hvis du velger Språk, samfunnsfag og økonomi. Tvert i mot, så får du et godt innblikk og en god start i dem. 

Så jeg ville tenkt litt annerledes. Realfagslinjen er det lureste å ta hvis du virkelig liker realfag, og kunne tenke deg å studere noe med realfag senere - matematikk, kjemi, ingeniørstudiet, medisin f.eks. Alle disse studiene er nokså krevende, så man bør være veldig interessert og flink i realfag for å gjøre det.

Hvis det ikke er akkurat disse yrkene som tiltrekker deg, er det ingen dører som lukkes. Tvert i mot. Så lenge du får generell studiekompetanse, kan du søke på det aller meste. Og selv hvis du ikke skulle fått realfagene dine nå, men få veldig lyst til å studere medisin eller lignende senere i livet, går det an å ta opp fagene som privatist og få realfagskompetansen på den måten.

Du spør om hvor mange tilleggspoeng du får av realfag. Du kan lese mer om dette her på Samordna Opptak. Du får tilleggspoeng for språkfag også. Du kan få opptil 4 realfags- og språkpoeng til sammen, det er taket. 

Du kan lese mer om det i linken. Men du vil som regel få 0,5 pr realfag i semesteret. Hvis du har et snitt på alle karakterene dine på 4,5 til sammen, vil du som eksempel da få 45 skolepoeng (snitt av karakterer x 10). Med full pott realfags/språkpoeng, vil du da få 45+4 poeng = 49 skolepoeng. Så ekstrapoengene hjelper, og særlig hvis du skal søke noe som er veldig vanskelig å komme inn på, som medisin. Men de er ikke avgjørende for å få en høy sum, og ikke avgjørende for å komme inn på studier.

Hvis du liker og er interessert i realfag, er det en kjempegod idé å studere dem. Men det høres jo ut som at du interesserer deg mer for språk og samfunn - og da vil det være det som er lurt å velge :) Husk også at hvis du føler deg flinkere og mer motivert i samfunnsfagene, vil du sannsynligvis få bedre karakterer i dem. Det er bedre enn å få dårligere karakterer i fag du syns er vanskeligere og er mindre interessert i.

Du spør også om du kan blande fag - og svaret er ja, til en viss grad. Hvis du går Språk, samfunnsfag og økonomi, skal du bruke 420 timer i Vg2 og 420 timer i Vg3 på Programfag, hvor du velger selv fag ut fra hva du er interessert i. 140 av disse timene, i både Vg2 og Vg3, kan du velge til å ta realfag (eller andre fag). Så det vil altså være muligheter til å realfag også :) Les mer om denne oppbyggingen på vilbli.no

Dette ble et langt svar, men syns ikke du skal stresse så mye med dette! Hvis du elsker realfag, så velger du selvsagt det. Hvis du er mye mer interessert i språk og samfunn, så høres det lurt ut å velge det. Vi foreslår at du tenker deg godt om, og velger de fagene du tror du vil gjøre det best i og som du får mest lyst på. Du ødelegger uansett ikke for deg selv og fremtiden din. 

Veldig lykke til!

Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din om dette. 

Vi legger ved et par artikler du kan lese :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning