Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på master i rettsvitenskap og bachelor i juss?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som har mye å spørre. Hvis jeg tar 3- årig bachelor og etter det 2 år master grad i rettsvitenskap eller jus, blir jeg jurist da? Skal jeg studere jus eller rettsvitenskap for å bli advokat? Er bachelor i 3 år og master i 2 år til sammen på samme nivå med 5 - årig master i rettsvitenskap eller jus? Hva er forskjellen på førstegangs opptak og ordinær opptak? Håper på snarest svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er ikke rart du lurer på dette. 

Bachelorgrader i jus er en forholdsvis ny ting. Før var det kun det femårige profesjonsstudiet, nå kan man også gå 3 års bachelor, og deretter søke seg over til master i rettsvitenskap.

Det er allikevel et par ting som er verdt å vite rundt dette. Når du tar bechelor i juss, blir du kun jurist når du søker på og fullfører 2-årig master i rettsvitenskap. Da vil utdanningen din være like godkjent som om du skulle gått 5-årig sammenhengende løp. Men - det har vært en del tilfeller hvor det ikke har vært så lett å søke seg over til mastergraden fra bachelorgraden. I noen avisartikler fra 2015 har det stått om dette - at bachelorstudenter i jus, ikke søker seg inn på mastergraden med karakterene de har fått, men med karakterene fra videregående. Og at det har vært vanskelig for noen studenter. 

Nå vet vi ikke helt om det har kommet noen endringer på dette. Men vi vil anbefale deg å ta direkte kontakt med juridisk fakultet ved enten UiB eller UiO dersom du lurer på ting rundt akkurat dette, slik at du kan få bekreftet det direkte fra kilden:)

Så - du blir jurist når du fullfører master i rettsvitenskap. Enten det 5-årige løpet, eller bachelor + to år. Forskjellen er at det kan være vanskeligere å komme inn på masteren etter å ha tatt bacheloren. Hvis du kommer inn på Rettsvitenskap 5-årig løp, er du sikret plass, så det er det tryggeste valget hvis du kommer inn på det.

Ta gjerne en prat med de juridiske fakultetene vi nevnte. Forskjellen på å være jurist og advokat kan du lese om her. Kort fortalt er alle advokater jurister, men ikke alle jurister advokater. 

Forskjellen på førstegangsvitnemål og ordinært opptak kan du lese i denne artikkelen :)

Lykke til med valgene dine!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvordan søke høyere utdanning

Skolsaker (colourbox.com)

Vil du begynne på høyere utdanning ved universitet eller høgskole? Du søker på nett gjennom Samordna opptak. Ordinær søknadsfrist er 15. april.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning