Hopp til hovedinnholdet

Kommer både 1P og 2P på vitnemålet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Går på første året i videregående skole i medier og kommunikasjon. Jeg har P1 i matte, neste år har jeg P2. Vil P1 og P2 være standpunkt eller bare P2? Er det mulig å ta opp P1 i tredje året som et valgfag, eller må jeg ha to valgfag + P1 matte dersom jeg stryker i år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, begge kommer på vitnemålet. Matematikk er et obligatorisk fellesfag på vg1 og på vg2 på Medier og kommunikasjon.

Til sommeren er 1P avsluttende, du får standpunktkarakter, det betyr at den kommer på vitnemålet ditt til slutt. Det samme gjelder 2P på vg2. Du kan ikke få vitnemål med generell studiekompetanse uten å ha bestått alle avsluttende fag fra alle tre årene.

Derfor må du ta opp og bestå eksamen i faget selv om du kommer inn på vg2 med stryk i 1P. Du vil ikke få mer opplæring, som betyr at du må lese faget på egen hånd, men skolen vil gi deg mulighet til å gå opp til eksamen som elev i løpet av høsten på vg2. Hvis du stryker på nytt må du ta faget som privatist.

Du kan ikke erstatte et obligatorisk programfag på vg3 med å ta opp et fag som skulle vært bestått på vg1, da vil du ikke få nok fag til å få et godkjent vitnemål.

Det beste er selvsagt å klare å bestå faget før sommeren. Hvis du er redd for at du skal stryke i matematikk er det viktig at du får god veiledning i hva du kan gjøre for å forberede deg til en eventuell eksamen og at du selv gjør en skikkelig arbeidsinnsats og jobber systematisk med dette. Hvis du blir trukket ut til eksamen og består den er faget bestått. Snakk med faglæreren din. Husk at læreren din også vil at du skal klare å bestå.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag