Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter ordentlig med å bestå matte. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt som går nå VG2, og har kommet opp i matte eksamen. Jeg kom også opp ifjor og strøk, etter det har jeg tatt den opp to ganger og strøket begge gangene. Nå har jeg kommet opp i matte skriftlig igjen i tillegg har jeg samme fra ifjor som må tas opp. Dette er siste året mitt på VGS med matte og vet ardeles ikke på hva jeg skal gjøre?! Jeg tenker på det her hver dag og sliter med depresjon! Har noen ganger faktisk fått selvmords tanker ang dette, og har vært veldig nærme til å gjøre noe dumt... Hva skal jeg gjøre?? Skal ha den om 2-3 uker og føler meg bare dårligere for hver dag. Jeg tar privat timer og INGEN lære strategier hjelper meg! Pleier vanligvis å gjøre det bra i alle andre fag, men matte er noe som jeg aldri har fått til å passe!! Sitter hjemme og repeterer alt det jeg lærer, men det blir borte 5 sek at jeg har gjort det. sliter veldig, og trenger hjelp til å holde roen! Er det ingen måter å få sluppet eksamen på og fortsatt få vitnemål uten stryk eller IV i m

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette var veldig leit å høre - det virker som at dette bekymrer og plager deg ordentlig, og at det går ordentlig ut over livskvaliteten din.

Vi ble bekymret da du fortalte at du tenker på dette hver dag, at du blir deprimert og til og med har tenkt selvmordstanker. Slik skal man ikke ha det, og det er viktig at du får den type hjelp og støtte du trenger nå! Uavhengig av selv matteeksamen, så syns vi du skal fortelle dette til noen, gjerne helsesøster på skolen din eller fastlegen din. Det er viktig å si fra om hvor tøft man har det, for det finnes profesjonelle og flinke folk som kan hjelpe deg med disse tankene. Den hjelpen må man ta i mot, det er utrolig viktig.

Du er nok ikke alene om å slite med matematikken. Vi syns også at du skal snakke ordentlig med læreren din om dette, i tillegg til f.eks rådgiver på skolen. Dette har du kanskje gjort allerede, men det er viktig at de får vite hvor alvorlig dette plager og bekymrer deg.

Noen som sliter med matematikk, har det som heter dyskalkuli. Dette er lignende som dysleksi/ordblindhet, bare med tall. Vi vet jo ikke om du kan ha dette, men dette er noe du må nevne til læreren din, slik at du kan få en utredning på det og eventuelt påvist. Andre får ikke påvist dyskalkuli, men generelle matematikkvansker. Snakk med rådgiver/kontaktlærer for hvordan du skal gå frem for å finne ut av dette.

Dette svarte Samordna Opptak på et lignende spørsmål her tidligere:

"Det er ikke mulig å få fritak for matematikk og samtidig få generell studiekompetanse, men det er mulig å søke om dispensasjon fra kravet til generell studiekompetanse.

Dersom du på grunn av dyskalkuli ikke klarer å bestå matematikk, kan du søke om dispensasjon når du søker om studieplass. Du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret. Du må legge ved en egen søknad om dispensasjon, og du må dokumentere at du har dyskalkuli med rapport fra PPT.

Du kan lese mer om muligheten for å søke om dispensasjon på våre nettsider"

Så i forhold til å studere videre, kan det altså, hvis du har påvist dyskalkuli, være mulig å søke om dispensasjon når du søker høyere utdanning.

Ellers håper vi og krysser fingrene for at dette kommer til å gå bra. Det er fint mulig at du klarer dette, og det holder jo å bestå. Hvis du forteller om hvordan du har det til skolen, helsesøster og fastlegen din, så kan du kanskje få litt ro rundt situasjonen, og tid til å gjøre et nytt forsøk på eksamen om noen uker.

Vi heier veldig på deg, og forstår godt at du er stresset. Men det kan fremdeles ordne seg på mange forskjellige måter, og det viktigste er at du får det bedre i forhold til alt dette. 

Vi håper på det sterkeste at du snakker med rundt deg så snart som mulig, og ønsker deg veldig lykke til. 

Bare spør oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag