Hopp til hovedinnholdet

Lurer på forskjeller mellom ambulansefag og paramedic?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg skal prøve å bli ambulansearbeider og jeg lurer på om lønnen på ung.no er riktig siden mange sier lønnen er dårlig? Jobber en ambulansearbeider hver eneste dag? Hva betyr turnus og hvordan fungerer det for en ambulansearbeider? Burde jeg ta vidreutdanning etter jeg har gått på VG1 helse og VG2 ambulanse får å bli paramedic eller bør jeg ta fagbrev? Hva er forskjellen mellom en ambulansearbeider og en paramedic?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til dette. Du har gode og relevante spørsmål, og vi skal prøve å svare på dem så godt vi kan. 

Men aller først anbefaler vi deg å snakke med rådgiveren på skolen din om dette. Du kan også kontakte den videregående skolen du er interessert i som tilbyr ambulansefag og snakke med rådgiver der - da kan du få mange gode svar. De vet også ennå bedre enn oss om ambulanseyrket :)

I tillegg er det lurt å lese på utdanning.no om yrket ambulansearbeider. Der er det også et godt yrkesintervju med en ambulansearbeider, som kan gi noen fine innblikk. 

Du har i prinsippet to måter å bli ambulansearbeider på. Du kan enten ta fagbrev i ambulansefag, eller ta generell studiekompetanse og så studere paramedic på høgskolen. Vi er litt usikre på de konkrete forskjellene, og om det er store forskjeller i arbeidsoppgaver/lønn. Derfor bør du snakke med rådgiverne, som vi nevnte over. 

Lønnen på utdanning.no er nok riktig, men det er en medianlønn. Det betyr at du kan forvente å tjene mindre enn dette når du er nyutdannet, men at mange tjener mer enn dette når du får ansiennitet (at man har jobbet flere år) eller tar videreutdanning. I yrkesintervjuet til ambulansearbeideren, nevner han at startlønnen for de med ambulansefag er rundt 360.000 i året, og de med Paramedic rundt 400.000 i året. Men dette kan ha endret seg, og vi anbefaler uansett at du snakker mer med de som vet dette bedre enn oss. 

Nei, du jobber nok ikke hver dag. Turnusjobbing betyr nettopp dette, at man ikke bare jobber til samme, faste tid. Man får heller en oversikt, god tid i forveien, hvor man jobber mye i en periode, og/eller med ugunstige tidspunkt, som f.eks kvelds- og nattjobbing. Fordelen er da at man får flere sammenhengende perioder med fri, som man har jobbet opp. I yrkesintervjuet til ambulansearbeideren, nevner han at han en gang i måneden har opptil 9 sammenhengende dager fri. Det er mange yrker som jobber turnus, inkludert for eksempel sykepleiere. 

Det er spennende planer du har. Og for å finne ut nøyaktig hva som er forskjellene mellom ambulansearbeider og paramedic, foreslår vi at du kontakter rådgiver på en skole som har ambulansefag, og at du kontakter en høgskole som har paramedic. Du kan også lese på ambulanse.no, og lese så mye du kan på utdanning.no.

Veldig lykke til - du har spennende planer, og det blir interessant å se hva du velger fremover. 

Bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning