Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg får karakter 1 på mattetentamen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. er en gutt som har nettopp begynt i idrettsfag vg1. jeg vil si at jeg er en god elev for egentlig bare 5`ère for det meste, men når det kommer til matte så er jeg forferdelig dårlig og da snakker jeg om 2`ere. jeg hadde min første matte P prøve for noen uker siden, jeg var egentlig godt forbrett, men når vi startet med prøva så fikk jeg panikk og glemte alt, Jeg fikk 1+ på den prøva. målet mitt er 3 som sdandpunkt så fra nå må jeg bare jobbe hardt og få bare 3`ere, men når det kommer til matte tentamen så har jeg aldri fått en 3er fra ungdomskolen og kommer nok til å slitte med det på vgs nå å, men til slutt så vil jeg spørre om er det matte P tentamen i vg1, høst og vår?? og viss, er den prøva bare eksamen som var i matte P året før. og viss jeg får 1 i en matte tentamen er det stryk og jeg må ta opp et år eller er det bare i eksamen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du er ikke alene om å syns at matte kan være vrient! Dette er det mange som deler din opplevelse med. Vi er født litt forskjellige vi mennesker, hvor noen tar matte ganske lett, mens andre tar det mindre lett, og har fått evner på andre ting i stedet! 

Men det høres ut som at du har veldig riktig innstilling og motivasjon. Og vi er helt enige med deg i at her er det bare å kline til, og gjøre det så godt du kan :)

Vi tenker at du burde snakke med læreren din om dette, og gjerne mattelæreren. Vi er litt usikre på om dere vil ha tentamen både til jul og til sommeren, men dette vil læreren din vite. Det vanlige er nok å ha tentamen til halvårsvurderingen til jul. Tentamen er en "heldagsprøve" og en test/prøve på hvordan eksamen vil bli. Ofte brukes gamle eksamensoppgaver til tentamen, men du har nok ingen garanti for at fjorårets eksamen vil bli brukt. Dette vet uansett læreren din, så vi anbefaler at du spør ham/henne. Og gjerne høyt også, for det er sikkert flere i klassen din som lurer! 

Tentamen vil være en viktig del av halvårsvurderingen din, men den vil ikke komme på vitnemålet, og det er ikke sånn at hvis du får 1 på tentamen, så får du automatisk 1 som standpunktkarakter til slutten av året. 

Alle fag må være bestått til sommeren, for at du skal ha rett til inntak på vg2. Det kan være mulig å få inntak på vg2 selv om du får en stryk, hvis skolen vurderer at du har faglig kapasitet til å klare det neste året. Du stiller imidlertid svakere når du skal konkurrere om plass. Det vil variere fra fylke til fylke hvordan dette i praksis gjennomføres, så snakk med rådgiver på skolen din for få klarhet i hva som kan skje i ditt tilfelle.

Les gjerne denne artikkelen om hva som skjer hvis du ikke består alle fag.

Tentamen alene vil ikke gjøre at du stryker i faget til sommeren, men vil være en viktig del av helhetsvurderingen av deg. Så snakk med lærer og rådgiver om akkurat hvordan denne vurderingen gjøres, så vet du mer om det :)

Og stå på! Du har riktig innstilling, og god tid på å jobbe godt med matten! 

Vi ønsker deg lykke til, og legger ved noen relevante artikler under svaret. Bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti tips for å mestre matte

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole