Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg stryker på fagprøven?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Slutter som lærling om litt under 2 år, jeg startet 1 august. Tenkte å søke påbygg, sånn at jeg begynner på påbygg når skolen starter etter fagprøven. Men.. hva om jeg ikke består fagprøven? Og må vente noen måneder for å ta fagprøven på nytt? Og om jeg har søkt på påbygg men ikke kan fordi jeg må jobbe lenger? Hva skjer da? Kan jeg starte på skolen noen mnd senere? Eller må jeg "slutte" på skolen jeg ikke fikk startet på. Og blir det 3 året jeg har rett til brukt opp da? Så mye stress i denne verden.. jeg er ikke en veldig flink og smart person, så sjansen får at jeg ikke består er ganske stor uansett hvor mye jeg øver.. må jeg egt ta fagprøven på nytt? Eller kan jeg droppe det og da drite i å bli "fagarbeider" Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det var mye bekymringer på en gang, og om noe som kanskje ikke blir en problemstilling en gang. Ikke tenk for langt frem, konsentrer deg om en ting av gangen. Nå skal du være lærling og fokusere på å lære deg faget ditt gjennom praksis.

Først: Så flott at du har fått læreplass og er i gang med læretida, gratulerer! Selvfølgelig skal du fullføre og få yrkeskompetanse som fagarbeider.

Det er riktig at du får rett til å ta vg4 påbygging etter at du har tatt fagbrevet. Opptakskravet er at alle fag på vg1 og vg2 på yrkesfag er bestått, og at du har bestått fagprøven. Det er litt forskjell fra fylke til fylke om når fagprøven må være bestått, men det er vanlig med frist på høsten en gang, for mange lærlinger går opp til fagprøven i august/september.

Det betyr at det er mulig å starte på vg4 påbygging før man tar fagprøven. Du har rett i at man risikerer å miste skoleplassen hvis man ikke består fagprøven, for da er man ikke kvalifisert for vg4 påbygging. Det er en grunn til det: Du er nødt til å ha fagbrev for å få generell studiekompetanse etter vg4 påbygging, hvis ikke vil du mangle andre fag.

Her et forslag til plan:
Søk gjerne plass på vg4 påbygging etter læretida, som du har planlagt, men du er jo ikke nødt til å starte hvis du ikke er klar. Du mister ikke retten selv om du takker nei til skoleplassen.

Hvis det er slik at du og lærebedriften din er usikker på om du vil klare fagprøven, så bør du fokusere mest mulig på å klare det, og ikke begynne å tenke på matematikk og oppgaver i norsk. Utsett påbygging. Hvis du så ikke klarer fagprøven vil du ha tid til å jobbe mer før ny prøve. Hvis du klarer det er du faglært og kan du velge å jobbe i yrket ditt ett år, så søker du vg4 påbygging på nytt året etter. Du har tid til det.

Det er ingen frist for når du tar vg4 påbygging, så selv om du utsetter det så har fremdeles rett på tilbudet.

Husk på at når du har tatt fagbrevet så har du en full utdanning. Det kvalifiserer deg også for å spesialisere deg på fagskole. Hvis du tar vg4 påbygging får du generell studiekompetanse i tillegg, det har du bruk for hvis du ønsker å ta en utdanning til.

Håper det var til hjelp.
Kos deg med læretida, og lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning