Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det å bli kirurg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvor mange år det bruker for å bli en bryst- og endokrinkirurg? Jeg leste at først må man ta medisinstudiet som varer 6 år, men det står at etter medisinstudiet begynner legespesialiseringen som varer 6 år også..? Jeg forstår ikke. Kan forklare meg hvor mange år det er tilsammen og hvordan jeg kan bli en bryst- og endokrinkirurg? Må jeg ta realfag? Hva skjer etter VGS, må jeg ta en annen linje?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. Du har forstått det omtrent riktig, men det er et par forklaringer. Vi skal gjøre så godt vi kan for å gi dem.

For å bli bryst- og endokinkirurg må du først bli lege. Du blir lege ved å gå medisinstudiet på universitetet. Dette er et veldig spennende studie, men også et av de vanligste studiene å komme inn på i Norge. Du må ha generell studiekompetanse og veldig gode karakterer. Men i tillegg må du ha hatt realfag, som du nevner.

For å kunne søke medisin må du ha:

- generell studiekompetanse ( GENS)
- matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
- fysikk 1
- kjemi 1 og 2

Disse realfagene er du bare sikret å kunne ta hvis du går på studiespesialisering med realfag. Hvis du går på noe annet enn det, så må du høre med skolen din om det finnes muligheter for å få tatt disse fagene likevel. Hvis det ikke gjør det, har du muligheten til å ta fagene som privatist.

Les mer om hva som trengs for å bli lege i denne artikkelen.

Så du må altså først bli lege. Dette tar 6 år, som du skriver. Det er også riktig at etter legestudiet så begynner legespesialiseringen - som vil være nye 6,5 år, altså rundt 12,5 år til sammen for å kunne bli kirurg.

Men den store forskjellen er at de siste årene på spesialisering ikke er et studie. Det vil si, du går ikke tilbake til skolebenken, men du spesialiserer deg mens du jobber som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Men du spesialiserer deg altså mens du jobber som lege, så det er ikke et helt nytt studie, på en måte.

Kort fortalt vil det ta minst 12,5 år å bli kirurg - men du bil begynne å jobbe som lege etter 6 år :)

Håper det svarte mer på spørsmålene dine - spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning