Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev uten å gå VGS om igjen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 20 år. Fullførst VGS med studiespess med formgiving, tok et friår, og nå går Økonomi og Administrasjon på høyskole. Tingen er at jeg egentlig føler jeg kanskje har gått heeelt feil vei. Elsker biler osv. kunne gjerne tenke meg å jobbe som mekanisker eller noe med bil. Noen fortsalte meg at det var mulig å ta fagbrev som bare lærling over 4 el 5 år uten å gå vgs omigjen.... er det sant? Eller må jeg gå vgs om igjen?

Besvart 07.01.2019 08:47
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet ut hva du vil!

Utdanningen for å bli bilmekaniker tar i utgangspunktet fire år, to år på skole på Teknikk og industriell produksjon og 2 år som lærling. Du mangler programfagene fra dette løpet, fellesfagene trenger du ikke å ta på nytt.

Du har rett i at det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem, til cirka 3,5 år totalt. Du må selv skaffe læreplass. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling uten skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje og fra sted til sted. Eget nettverk kan være avgjørende, så det er bra at du har fått jobb som tilkallingsvikar. Hvis du har spørsmål om å være lærling kan du kontakte fagopplæringen i hjemfylket ditt. 

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Du har derfor ikke rett på mer opplæring i videregående. som et alternativ kan du gjerne søke om plass i offentlig videregående skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning