Hopp til hovedinnholdet

Hvilken VGS må jeg gå for å bli forretningsmann eller jobbe med salg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvilken linje på VGS jeg må gå på for å bli forretningsmann eller drive med salg? Som for eksempel drive bensinstasjon/butikk.

Besvart 16.03.2019 16:17
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer på dette! 

Det er ikke en spesiell videregående du må gå - det vil si at du har fine muligheter til dette uavhengig av hva du går på videregående. Det finnes mange ulike måter å drive med forretning eller salg på - noen av de som gjør det har nesten ikke utdanning, andre har utdanning fra høgskole/universitet, og noen har utdanning fra videregående. Men uansett hva du velger på videregående, så er det altså gode muligheter, og det er sjelden at det er akkurat hva du velger på videregående som avgjør hva du kan jobbe med innen forretning og salg. 

Når det er sagt, så har du en fin mulighet til å få erfaring og kompetanse innen salg ved å gå f.eks service og samferdsel med salgsfaget.  Her vil du lære mye relevant! 

Det er også en forskjell på om du vil f.eks jobbe som selger i et firma, eller drive egen butikk. I mange av disse jobbene er dette noe du kan "jobbe deg opp til". Det vil si at du starter som vanlig selger eller ansatt, og får erfaring og kompetanse etterhvert som du jobber. 

Det fins også veldig mange spennende utdanninger på universitet/høgskole innen ting som for eksempel markedsføring, økonomi, ledelse og salg. Hvis du går inn på utdanning.no kan du skrive inn disse stikkordene og lese om utdanninger og yrker som er relevante. Dette kan også være en veldig spennende vei å gå, som kan gi deg mange muligheter. For å komme inn på disse studiene, trenger man generell studiekompetanse. Det får du ved å gå et studieforberedende utdanningsprogram. Eller ved å gå et yrkesfaglig utdanningsprogram (som Salgsfaget) og så ta påbygg til generell studiekompetanse. 

Kort fortalt har du altså mange muligheter, uavhengig av hva du skulle velge på videregående. Og du har muligheten til å få erfaring og kompetanse allerede nå, med f.eks salgsfaget. 

Eller du kan sikte på å få generell studiekompetanse, og holde muligheten åpen til senere, og så finne en spennende høyere utdanning. Det er også mulig å jobbe med dette uten riktig utdanning. Det kommer an på hvor flink du er, og hva du sikter deg mot. 

Vi anbefaler absolutt at du tar kontakt med rådgiver på skolen din, eller spør en lærer om dette også. De kan gi deg enda mer informasjon, og hjelpe deg med å ta et valg :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning