Hopp til hovedinnholdet

Klarer jeg å ta realfagene ved siden av studier?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Beklager på forhånd hvis dette blir litt dårlig skrevet og surrete. Jeg var ganske lat på videregående, kom ut med gjennomsnittlig karakterer i studiespesialisering innen SSØ. Er to år inn i en bachelor jeg ikke er veldig fornøyd med, og har lyst til å ta dataingeniør-studie istedenfor. Men for ingeniør-studie trenger man realfagskompetanse slik jeg forstår. Jeg tenker å bruke sommerferien (og muligens jul også) til å gå opp som privatist, mens jeg gjør ferdig bacholeren jeg holder på med. Jeg har noen spørsmål: Hva teller som "realfagskompetanse" når det kommer til ingeniør-studie? Er det matematikk R1 + R2 og fysikk 1 + 2, eller bare R1 + R2 + Fysikk 1? Hvis jeg dedikerer mesteparten av sommerferien, er det realistisk for meg å klare å studere alt dette? Vil bacholeren jeg har nå hjelpe meg med å komme inn på ingeniør-studie hvis jeg blir ferdig med den? Hvis jeg går opp som privatist nå til høst i år, vil karakterene være klargjort til å kunne søke på ingeniørstudien neste år?

Besvart 15.05.2019 08:45
 

Svar
Hei

Det er riktig at det vanlige opptakskravet til ingeniørutdanninger er generell studiekompetanse med matematikk R1+R2 og Fysikk 1 (kravkode HING). Innenfor informasjons- og datateknologi finnes det også studier med andre opptakskrav, følg linken til utdanning.no for å få oversikt.

Vi kan ikke svare på om det er realistisk at du vil klare å ta fagene ved siden av bachelorstudiet, for det er veldig individuelt. Generelt kan vi si at R1+R2+FYS1 tilsvarer 15 undervisningstimer i uken i ett skoleår, hvis du hadde tatt fagene som elev på VGS.

Det er mulig å melde seg opp som privatist to ganger i året: Oppmelding i september med eksamen før jul, og oppmelding i januar med eksamen før sommeren. Du kan benytte begge periodene for å bli kvalifisert for opptak høsten 2020. Selv om søknadsfristen til Samordna opptak er 15.april så foregår opptaket i juli, etter eksamenssensuren. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Det er også mulig å få tatt realfagene gjennom høyere utdanning, for eksempel ved å ta realfagskurs på høgskole/universitet, eller ved å ta enkeltemner på studiestedet ditt. Et annet alternativ er å søke på et TRESS-løp, det er en intensiv ingeniørutdanning hvor realfagene er inkludert gjennom sommerkurs.

Du kan lese mer om alternative veier til ingeniørutdanning i artikkelen nedenfor.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Trenger du hjelp til realfag? ENT3R

Trenger du mer motivasjon for å lære matematikk og hjelp til pensum? Lurer du på hvordan et studie innen realfag eller teknologi ser ut? ENT3R er et motivasjonsprogram for elever i 10. klasse og videregående der du får mattehjelp fra studenter fra realfaglige og teknologiske studier og et innblikk i studiet og studiehverdagen,

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning