Hopp til hovedinnholdet

Lurer på å studere i utlandet. Vet dere mer om dette?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har sett at det debatteres en del rundt leger med utdannelse i utlandet sammenliknet med Norge. Blant annet Lønn. Ligger nå på 5.7 i snitt og vil få 4 realfagspoeng. Regner med at poengsummen da ligger rundt 61. Samtidig ser jeg at kravene varierer en del, spesielt steget. Vurderer derfor utlandet, ettersom jeg maks kan få til "verste" /minste summen for å komme inn. Vet dere noe om det er forskjellige rettigheter, om sykehusene har preferanser. På forhånd, takk!

Besvart 19.05.2019 23:19
 

Svar
Hei

Det er mange nordmenn som studerer medisin i utlandet pga høye opptakskrav i Norge. De fleste av disse studerer i EU-land som Polen, Tyskland, Danmark osv. 

For å kunne komme hjem og jobbe som lege i Norge, må en få norsk autorisasjon. Det holde altså ikke «bare» med utdanning i utlandet, en må også passe på at utdanningen i utlandet er godkjent til autorisasjon som lege i Norge. Det er nok lettest å få godkjent en medisinutdanning i EU-land, og i land der det har vært mange norske studenter før deg. Hovedregelen er at du må ha fått autorisasjon som lege i studielandet sitt, og så må du søke om norsk autorisasjon på grunnlag av det. 

Utdanningene i utlandet er ulike, og dermed er det ulike regler for hva som kreves for å få godkjent utenlandsk utdanning i Norge. Noen steder må du ha slags turnustjeneste i utlandet først, andre steder ikke. Du kan sjekke med på ANSA sine sider om medisinutdanning. Husk at du må sjekke nøye på forhånd om du får utdanningen godkjent. Både ANSA og Helsedirektoratet kan gi mer info. 

Alle som har godkjent medisinutdanning og er fra EU/EØS-land skal stille likt i søknader om jobb på norske sykehus. Men som i alle jobber, vil det nok hjelpe å kunne vise til praksis, gode karakterer, evt verv eller jobb ved siden av studiene, som teller positivt. Å få praksis på norske sykehus (dersom mulig) vil kanskje kunne hjelpe til å «få en fot innenfor», så det kan være lurt. 

Lykke til videre!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Høyere utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om høyere utdanning