Hopp til hovedinnholdet

Flytte til utlandet for å studere, og har et avstandsforhold.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 19 år gammel jente som nettopp har flyttet til London for å studere(3 års bachelor). Jeg har vært sammen med kjæresten min i 5 år og vi har nå et langdistanseforhold (han i Norge jeg i England). Jeg har allerede fått en del venner her som går gjennom det samme som meg, både norske og utenlandske. Før jeg flyttet, bodde jeg og kjæresten så og si sammen, vi så hverandre nesten hver dag og har vel bare hatt sommerferier fra hverandre. Jeg sørger for at jeg alltid er tilgjengelig hvis han vil ha tak i meg, og jeg vil mer enn gjerne skype noen par ganger i uken, problemet her er at han bare vil tekste, han sier det for tøft å se meg på kamera for da virker avstanden mye større. Han sier også at han ikke har noen å snakke med om dette, foreldrene hans og vennene er ikke særlig støttende og han sier han er deprimert eller likegyldig mesteparten av tiden. Jeg vil så gjerne hjelpe han. Vi har et veldig stabilt forhold som jeg ikke tviler på, men jeg takler ikke å se han deprimert

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til oss!
Det er alltid utforende og vanskelig når forholdet settes på en slik prøve. Du og kjæresten din har vært sammen i mange år, og har et godt og stabilt forhold. Savn er normalt når man ikke lengre kan være sammen daglig, og avstanden mellom dere er stor.
Det er ofte tøffere for den som blir igjen, enn for den som reiser ut. For deg er dette spennende, men nye venner, studier og en helt ny hverdag. Mens han er der dere har alle minner, og må forholde seg til at du ikke lengre er den del av det som skjer i hverdagen.

Første og fremst må dere snakke sammen. Det blir vanskelig for deg å være så langt unna og samtidig skulle bære savnet og sorgen han kjenner på dine skuldre. Selv om dette er tøft, så vil det gå seg til. Gjennom gode samtaler kan du/ dere motivere hverandre til å stå i dette. Du kan også forsøke å motivere han til å få hjelp til å takle situasjonen. Han trenger noe å snakke med, og få støtte til å å stå i situasjonen og komme ut av de depresive tankene. Det være seg familie, venner eller andre han har tillit til. For å bli forstått må han være ærlig og åpen på hvordan han egentlig har det.
Deretter er det vitkig for han å være aktiv, være med venner, fokusere på å gjøre hverdagen så god som mulig.
Det handler også om å se muligheter istedenfor bare å tenke negativt. Bruke det hjelpemidlene dere har for å se hverandre, snakke sammen, og være kjærester i et avstandsforhold. Utfordre han på å bruke skype, selv om det er vanskelig. Kanskje vil det være mer til nytte enn han tror!

Det du også kan gjøre, er å skriv et godt "gammeldags" kjærlighetsbrev og send i posten. En hyggelig og positiv overraskelse til han som sitter igjen hjemme. Vær kreativ og tenk hvordan du kan gi han små gleder i hverdagen selv om dere ikke er sammen. Det samme gjelder for han.
Dere er sammen i forholdet, og trenger hverandre i like stor grad.

Dette vil nok gå seg til, men det kan være at han trenger et lite spark bak for å ta tak i dette og jobbe med egne følelser.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet