Hopp til hovedinnholdet

Ungdomsskolen vår vil forby fidget spinners, hvordan kan jeg påvirke dette?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Skolen vår har sagt at figetspinnere er leker... så vi får ikke ha de. De mener ågså at barna blir distrahert av dem. DET SJEDDE PÅ BARETRINNET. Så jeg er litt forbanna. Åg det at de behandler barnetrikket likens som ungdomstrinnet gjør meg enda mere forbanna. Hvordan kan jeg fikse dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint at du skriver til oss, og har lyst til å fremme dine egne interesser på skolen. Fidget spinners har blitt svært populære i det siste - på godt og vondt. Når nye ting begynner å spre seg blant unge, kan det enkleste for skolene være å forby det, da de ikke vet hvilke konsekvenser det kan få dersom de ikke lager regler. Det kan så klart være både frustrerende og uforståelig for de unge. Når det er sagt, så er faktisk fidget spinners per definisjon en leke, så lærerne har rett til å forby bruken av det i timer, dersom de mener det påvirker undervisningen. 

Mitt første råd vil være å bevise for lærerne og ledelsen at dere kan greie å ha fidget spinners uten at de forstyrrer undervisningen. Spør om dere kan ha en prøveperiode, kanskje en uke, hvor dere kun får lov til å bruke spinnerne i friminuttene. Dersom dette går bra, kan dere kanskje få lov til å prøve å ha de i timene også. Da blir det ekstra viktig å vise at de kun brukes av én enkelt, og ikke skaper uenighet og mangel på konsentrasjon hos medelever.

Kanskje er dette en sak for elevrådet ved skolen? De kunne jo ha bedt om et møte med ledelsen, og presentert saken for dem. Dersom dere virkelig er interessert, og mener at dette er urettferdig, så har dere faktisk en mulighet til å påvirke dette. Skolen skal være demokratisk - akkurat slik som samfunnet ellers.

Jeg håper noe av dette kan hjelpe, og hvis ikke så får du trøste deg med at det snart er sommerferie og at du kan spinne så mye du vil. Og som alle andre leker, vil kanskje fidget spinneren være "ut" ganske raskt. Kanskje allerede før skolestart til høsten?

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elevråd - elevenes talerør på skolen

Elever jobber sammen (colourbox.com)

Alle ungdomsskoler og videregående skoler skal ha elevråd. Er det noe du ikke er fornøyd med på skolen din? Ta det opp med elevrådet, eller still selv som elevrepresentant.

Les mer

Hvordan kan du påvirke?

Megafon (colourbox.com)

Er du engasjert i en sak som du mener får for lite oppmerksomhet? Eller synes du politikerne burde prioritere annerledes? Du har muligheten til å påvirke dette. Her får du noen tips til hvordan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag