Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ingen interesser eller hobbyer. Hvordan bli kjent med nye mennesker uten dette? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har veldig lyst til å bli kjent med nye mennesker og stifte bekjentskap, men det samme skjer hver gang. jeg tør ikke å bli med på sosiale situasjoner hvor man møter andre personer fordi en normal ting å spørre om er hva man driver med. Og får helt panikk. Fordi jeg gjør ingenting. Jeg har sluttet på håndball og dansing for år siden. Og ikke nok med aktiviterer, men jeg har aboslutt ingen interreser/hobbyer engang. Andre går kanskje ikke på noe men alikevel intereserer de seg for synging, sminke, klær, motorsykkler, musikk, redigering, foto osv. Men jeg, ingenting! Jeg trodde at fotografering var noe for meg siden jeg pleide å elske å ta bilder før og tok drøssevis. Så jeg ønsket meg et litt dyrt kamera til jul, og jeg har bare brukt det tre ganger i løpet av fem måneder ca. I kjellern står en gitar som jeg bare har brukt to ganger. Hjelp, hva skal jeg gjøre? Og hva skal jeg eventuelt si når folk spør meg hva jeg gjør? Har du andre tips enn det klassiske «finn en hobby» tipset?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å bli kjent med nye mennesker når du er usikker på hva du skal si. Det er som du sier, i slike settinger er det vanlig å få spørsmålet, «hva driver du med». Jeg vil tørre å påstå at du ikke er den eneste som opplever dette som utfordrende.

Ungdomsårene er en krevende tid. Ikke bare for kroppen utvikler seg, men også fordi en forsøker å finne seg selv. Dette innebærer blant annet å finne hvilke interesser eller hobbyer du er interessert i. Du skriver at per i dag har du ingen interesser. Du er nok ikke alene om det. Dessverre er det sånn at ofte forventes det at en skal ha en hobby eller interesse, og uten dette kan en føle seg ekskludert. Du skriver at du tidligere hadde mange hobbyer som håndball, dansing, musikk og fotografering. Hva var det som gjorde at du likte dette før og ikke nå? Om du finner svaret på det så kanskje du kan finne tilbake til gleden ved de hobbyene du hadde før.

Du spør hva du skal svare når folk spør deg. Jeg kan dessverre ikke gi deg et fasitsvar på det, men et alternativ er å si det som det er, «for tiden driver jeg ikke med noe, men hadde mange hobbyer og interesser tidligere». Det er kanskje ikke det rådet du er ute etter, men jeg tenker at du må prøve deg litt fram. Av og til må du dessverre tåle å stå i de vanskelige samtalene. Et annet alternativ du kan forsøke, er å vri samtalen tilbake til dem ved å spørre om andre ting. Det er mange andre spennende ting å snakke om enn hobbyer og interesser.

Hvis det er slik at du ønsker å finne en interesse eller hobby igjen, ville jeg ha fokusert på en ting av gangen. Det virker for meg at du tidligere har drevet på med mye samtidig, og dermed ikke fått fokusert helt og holdent på en ting. Kanskje du kan prøve en uke av gangen med hver hobby/interesse?

 Jeg håper du finner ut av det.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap