Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vansker med å snakke med andre som ikke er nær meg. Jeg er redd for å si noe teit. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe meg selv?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 15 år. Til høsten begynner jeg i 10. Klasse. Jeg har vansker med å snakke med mennesker som ikke er nær meg, son f.eks. klassekameratene mine. Jeg klarer å snakke med bestevenninnene mine, men der er kun de som kjenner meg veldig godt. Jeg klarer å prate med de i klassen hvis det er noe skole-relatert, men ikke annet. Jeg føler at alle de andre jentene klarer å bare gå bort til noen gutter, og begynne å prate, men det klarer ikke jeg. Og spesielt når det er store grupper med mennesker, da får jeg litt angst for å snakke. Jeg er redd for å si noe teit. Jeg har også vansker med at jeg ikke vet hva jeg skal si:( Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe meg? Søskenbarnet mitt på 16 sier at jeg burde prate med helsesøster, men jeg tørr ikke, hva skal jeg si?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har vansker med å snakke med mennesker som ikke er nær deg, og du nevner klassekameratene dine. Jeg forstår at det er utfordrende for deg. Derfor kan det være godt å vite at det er ganske vanlig å synes det er vanskelig å snakke med folk man ikke kjenner så godt.

For å snakke med noen i klassen du ikke kjenner så godt kan det være lurt å ha bestevenninnene dine som du er komfortabel sammen med i nærheten av deg. Fordi du er vant til å prate med dem kan det gjøre at du er mer deg selv. Du kan også prøve å prate med andre i klassen din som du vet at har samme interesser som deg. Da kan du begynne å stille spørsmål om noe dere begge interesserer dere for, og det kan gi deg økt selvtillit og tro på at du kan klare å prate med andre du ikke kjenner så godt. Her er det artikler om selvtillit, selvfølelse og hvordan du kan takle vanskelige situasjoner. Her kan du få mer kunnskap om hvordan du kan bli tryggere på deg selv.

Mange syns det hjelper å prate med helsesøsterFor å gå til henne trenger du trenger ikke å vite hva du skal si. Du kan vise henne dette som du har skrevet til oss. Da vil hun kunne hjelpe deg og du trenger ikke å si så mye for å få igang samtalen. Hvis det er til hjelp for deg kan du også spørre om søskenbarnet ditt kan være med deg dit.

Se også på artikler under med flere tips til hva du kan gjøre. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap