Hopp til hovedinnholdet

Har en venn som er veldig deprimert til tider og snakker om selvmord.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 16 år gammel jente som var en venn gutt16 som er ekstremt deprimert til tider. Det er mange somvet hvem han er fordi han har gjort et inntykk på sosiale medier via vlogging. Men hn har egentlig veldig få venner. Han har max 4 venner. Når han er veldig deprimert er det vanskelig å støtte han fordi jeg ikke aner hva jeg skal si og han støtter seg veldig på meg. I tillegg driver han å snakker om selvmord noe jeg synes er svært ubehagelig. Jeg har ikkeno forold til foreldra hans, så føler jeg ikke kan henvende seg til dem heller. Jeg har prøvd å spøøre han om hn trenger hjelp til å finne en porfersjonell part å snakke med, men da nekter han. Såmitt spørsmål er hva jeg skal gjøre? synes det er vldig vanskelig og hvis jeg skal kontakte noen, hvem? jeg er redd for at han finner ut at det er jeg som har kontaktet noen fordi han har sagt han ikke vil ha no hjelp. Hva skal jeg gjøre???

Besvart 08.03.2019 16:57
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du er bekymret og usikker på hva du bør gjøre. Vennen din er heldig som har deg som bryr seg og ønsker å hjelpe.

Når du har blitt fortalt noe såpass alvorlig som selvmord er det viktig at du snakker med en voksen du har tillit til. Selvom du kanskje føler at du bryter tilliten han har til deg ved å fortelle, så er alternativet så forferdelig mye verre. Du ville aldri tilgitt deg selv om han tok sitt eget liv og du hadde visst om det og ikke fortalt det til noen.

Du har allerede spurt han om han trenger hjelp til å finne en profesjonell par tå snakke med uten at han vil det. Hvis du ønsker å si ifra til han at du kommer til å fortelle dette til en voksen så kan du det. Da kan du fortelle han at du ikke kan holde det han forteller deg for deg selv. Fortell at du er bekymret for han og at du vil snakke med noen som kan hjelpe han. 

Ingen kan heller forvente at venner skal holde slike hemmeligheter for seg selv og ordne opp alene. Det er de voksne rundt han som har ansvar for at han får hjelp og blir bedre av depresjonen sin. Snakk med foreldrene dine eller oppsøk helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap