Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om det var et overgrep, og vet ikke hva jeg skal tro?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. For to uker siden så var jeg på fest. Der var det en som går i paralellklassen min som er 3 år eldre enn meg. Jeg er 20. Vi hadde tydeligvis sex. Fordi jeg husker at han lå over meg. Men dette er alt jeg husker. Han har spurt om jeg husker den og den stillingen, men jeg husker det ikke. Han sier jeg dro han med inn på rommet, men jeg vet ikke hva jeg skal tro. Han låste døren også, sa venninnen min. Jeg husker jeg kledde på meg og gikk ut etterpå. Men ellers husker jeg ingenting om hvordan dette skjedde eller underveis, utenom det lille jeg husker om at han lå over meg. Jeg har ikke noen smerter eller noe. Men jeg bare lurer på om dette er en voldtekt? Om vi hadde sex så angrer jeg i allefall veldig mye nå. Jeg blir nesten kvalm. Men vi pratet mye om sex før det skjedde på sms, da. Men nå når jeg vet at vi gjorde det så blir jeg kvalm og hadde ikke gjort det om jeg var mindre beruset. Jeg sa til venninnen min at jeg IKKE skulle ha sex den kvelden.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du tror du hadde sex på en fest, at du husker lite, er usikker på hva som faktisk skjedde og at du har tenkt mye på dette i etterkant. Jeg tenker du sikkert tenker mye nå, kanskje bekymrer det litt og at du er fortvilet. Det er bra at du har skrevet til oss, hvis man er usikker og fortvilet, er det viktig å dele det med noen og få hjelp til å finne ut av det. 

En seksuell handling skal være frivillig og ikke skje mot den ene partens vilje. Ingen er forpliktet til å følge opp med samleie selv om man har flørtert og kysset. Alle aktiviteter skal til en hver tid være frivillige for begge. 

Det er litt vanskelig for meg å si med sikkerhet om det som skjedde var et overgrep. Men jeg håper du kan snakke med noen om dette slik at du kan finne mer ut av det. Da kan du finne mer svar på det du lurer på og råd om hva du bør gjøre; og det tror jeg vil gjøre det lettere for deg. Er det noen på skolen din eller studiestedet ditt du kan snakke med? Det kan for eksempel være helsesøster, skolelege, rådgiver eller studieveileder. Du kan også gå til fastlegen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. På Helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Du kan gå dit uten å ha bestilt time, og på nettsidene til den kommunen du bor i finner du åpningstider. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig info til deg. Jeg håper du vil snakke med noen om dette og at du får det bedre framover. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep