Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for seksuelt overgrep, og er for skamfull til å fortelle det til noen. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg har blitt usatt for et seksuelt overgrep, men har vanskelig for å stole på noen og for skamfull over det som skjedde til å fortelle noen om det. jeg tørr ikke gå til legevagt og er ikke trygg på fastlegen min. jeg har ingen famile til å støtte meg og er heller ikke trygg nok til å fortelle det til vennne mine. Finnes det noen jeg kan skrive til om hjelp til finne ut av hva jeg ble utsatt for? Hendelsen har gitt meg problemer med å sove, og jeg blir hjemsøkt av minnene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du har skrevet til oss om dette og bedt om hjelp. 

Du skriver at du tror du har blitt utsatt for seksuelle overgrep og at du synes det er vanskelig å snakke med noen om dette. Det er svært tøffe opplevelser du har vært gjennom, og jeg vet at mange som har opplevd det samme som deg, deler din opplevelse av at dette føles skamfullt og er vanskelig å snakke med andre om. Det høres ut som det som skjedde med deg og tankene rundt dette har gjort hverdagen din tung, det er mange som opplever vansker som blant annet plagsomme minner, søvnvansker og vonde følelser etter overgrep. 

Jeg tenker det vil være til hjelp for deg å snakke med noen om dette, vi vet at det hjelper å dele det med noen. Da kan du også få litt støtte videre og hjelp til de vanskene du opplever i hverdagen nå. 

Det kan kanskje være litt vanskelig å fortelle slike opplevelser med andre, men jeg tror du vil føle litt lettelse hvis du deler det med noen og det er viktig at du får støtte videre.

Jeg synes det er en god ide å skrive ned det du har opplevd og tenker på, mange synes det kan være lettere å skrive til noen enn å snakke direkte, spesielt i starten. Kanskje du kan skrive et brev som du kan vise fram eller gi til en voksen du har tillit til? Du skriver at det er mange rundt deg du ikke ønsker å snakke med. Kanskje kan det være noen andre voksne som du kan gå til? Det kan for eksempel være lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor. På Helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Du kan gå dit uten å ha bestilt time, og på nettsidene til den kommunen du bor i finner du åpningstider. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen, kan du ringe til en hjelpetelefon der du kan være anonym. Det kan for eksempel være Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Hjelpetelefonen for overgrepsutsatte på telefonnummer 800 57 000. Da kan du få snakke med noen og kanskje få mer råd om hva du kan gjøre videre. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig info til deg. Jeg håper du vil snakke med noen om det du har opplevd og at du vil få god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd seksuelle overgrep?

Gutt holder telefon (www.colourbox.com)

Har du opplevd uønsket berøring eller seksuelle overgrep? Føler du deg alene om det du har opplevd? Både gutter og jenter kan utsettes for overgrep.

Ringer du Alarmtelefonen på 116 111 eller hjelpetelefonen på 800 57000 får du snakke med noen som forstår og kan hjelpe deg.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

- Jeg ble pressa til sex

Jente med hettegenser (colourbox.com)

Jeg ble med på en seksuell aktivitet for å tilfredsstille en annens behov, men jeg hadde ikke lyst, og det var press. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep