Hopp til hovedinnholdet

Fryktelig skuffet over den behandlingen transpersoner får i Norge!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år og jeg lurer på hvorfor det er sånn at transpersoner i Norge må få en psykiatrisk diagnose for å få behandlingen de ønsker? Hvorfor blir flesteparten av dem som søker behandling avslått når det er bevist at de i ettertid har tatt sitt eget liv fordi de ikke blir trodd? Hvorfor må 'pasientene'oppføre seg falskt og stereotypiske for å kunne bli "trodd"av en avdeling bestående av mindre enn ti psykiatere? Er det ikke en subjektiv opplevelse av å være trans der bare man selv kan si det? Hvorfor må man da 'overbevise' noen andre? Norge menneskerettigheten ifølge Amnesty som skriver at transpersoner her må være kastrert for å kunne skifte navn og få nytt fødselsnummer? Jeg har en god vennine som er trans og når jeg fikk greie på dette ble jeg rett og slett skuffet og sint. Hvorfor tar ikke politikerne tak i dette og samtidig fjerner det å være trans som en "psykiatrisk sykdom". Er det noen partier her i Norge som i det hele tatt BRYR seg om dette??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Tusen takk for viktige ord og at du bryr deg! Jeg er helt enig med deg at det er kjempeproblematisk at mange transpersoner i Norge ikke får den hjelpen de har behov for! 

Likevel er det faktisk slik at politikerne har begynt å bry seg om nettopp dette temaet! I mars 2015 lanserte nemlig Helsedirektoratet en rapport som het "rett til rett kjønn" .

Rapporten kom etter at en tverrfaglig ekspertgruppe (oppnevnt av Helsedirektoratet), beskrev dagens vilkår for endring av juridisk kjønn i Norge samt tilbudene om helsehjelp til personer som opplever problemer knyttet til sin kjønnsidentitet. Ekspertgruppa ga anbefalinger om nye vilkår for juridisk kjønn samt organisering av helsehjelpen.

Ekspertgruppen vurderte behovene for og foreslo endringer i dagens pasient- og behandlingstilbud, slik at de personene det gjelder skal kunne oppleve et bedre tilbud fra helsetjenestene i fremtiden. Dette vil for eksempel bety at flere enn i dag kan tilbys diagnostikk, behandling og annen helsehjelp, og at det tas utgangspunkt i det enkelte menneskes behov!

Det er jo slik du påpeker, bare den som eier kroppen som kan si noe om hva som kjennes riktig ut med hensyn til egen kjønnsidentitet. Transpersoner er ikke i utgangspunktet mere syke enn andre mennesker, men de står jo i fare for å bli det, dersom de ikke får lov til å være seg selv på den måten som kjennes riktig ut for seg. Transpersoner er endel av det naturlige og menneskelige kjønnsmangfold!

Håper du opplever at fremtiden vil se bedre ut når du leser rapporten. Jeg tenker det er stor grunn til å være optimistisk!

Fortsett med å bry deg om urettferdighet, og vær en god venn!

Heier på deg og venninnen din!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet