Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å gå gjennom tingene mine uten lov?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om foreldre har lov å gå gjennom dine ting uten lov av deg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noe klart ja eller nei svar på spørsmålet ditt. På den ene siden har du rett på privatliv, og da bør du få ha tingene dine i fred. Men på den andre siden har foreldrene dine rett og plikt til å ta vare på deg frem til du fyller 18 år. Og hvis de har en grunn til å være bekymret for at du har rotet deg borti noe som ikke er bra for deg så er det "jobben" deres å undersøke dette, sånn at de kan passe på deg.

Hvis du ikke har rotet deg borti noe tull syns jeg du bør snakke med foreldrene dine om dette med at de roter gjennom tingene dine. Forklar dem på en ordentlig måte at du trenger å ha noe privatliv, og så håper jeg at dere sammen kan finne en løsning som dere alle kan leve med. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie