Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min har blitt utsatt for seksuelt overgrep mens hun sov. Hvordan kan jeg hjelpe henne?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Jeg har ei venninne som jeg har kjent en liten stund. I dag fortalte hun meg at en eldre gutt hadde sexuell omgang med henne mens hun sov. Jeg har ikke kjent henne så lenge og jeg er redd for hva som vil skje mellom oss hvis jeg forteller det til en voksen (helsesøster,politi etc.). Dette fikk jeg høre at skjedde i slutten av sommerferien. Jeg vet ikke noe mer enn at dette har skjedd. Det virker som om hun synes det er flaut/ekkelt å snakke om det. Er det noe jeg kan gjøre? Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Så fint at du skriver til oss på Ung.no og spør oss hvordan du kan hjelpe venninnen din! Hun er heldig som har en så god venn som bryr seg om henne!

Det høres ut som venninnen din skammer seg over det som har skjedd. Det er veldig vanlig at overgrepsofte føler dette. Det kan være at de føler sterk skyld for det som har skjedd.

Hun har tillit til deg og har turt å si hva som har hendt henne. Jeg vil anbefale deg å fortsette å støtte henne.

Jeg vil råde deg til å snakke med henne om at det hun har vært utsatt for ikke er hennes skyld og at hun burde snakke med helsesøster om det som har skjedd henne. Det er en alvorlig hendelse hun har blitt utsatt for og kan få konsekvenser for overgriper. Dette er ikke din venninnes skyld!

Dette kan også være en påkjenning for deg å være den eneste som vet. Du kan også snakke med helsesøster om hvordan dette er for deg.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp. Du kan kanskje vise henne noen av artiklene?

Ønsker deg lykke til

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Hadde sex med noen som sov

Jente sover i seng (colourbox.com)

Jeg ble med en jente hjem fra byen forrige helg. Begge var ganske fulle, og vi lå sammen. Hun var like mye med på det som meg og tok masse initiativ, men jeg er ikke helt sikker på om hun var våken hele tiden mens vi holdt på. Nå har hun anmeldt meg for voldtekt. Jeg husker ikke alt som skjedde, men er veldig redd nå. Kan jeg straffes for at vi lå sammen?

Les mer

Thea sovnet på fest og våknet av at noen løftet på dyna hennes

Jente sover i seng (colourbox.com)

Thea var på fest. Hun hadde ikke drukket mye. Utpå natten ble hun trøtt, og gikk og la seg i et annet rom. Hun våknet av at noen tok på henne.

Les mer

Spørsmål og svar om seksuelle overgrep

Trist jente (colourbox.com)

Vi får mange spørmsål fra ungdom som har opplevd overgrep, eller som lurer på om det de har opplevd er overgrep. Her kan du lese noen av spørsmålene vi har fått.

HUSK: Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Hvis du ikke respekterer partnerens nei, begår du et overgrep.

Les mer

Har en venn fortalt deg om et overgrep? - deaktiveres

To jenter snakker sammen (kripos.no)

En god venn holder på hemmeligheter, men noen ting er for alvorlige til å holde skjult.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep