Hopp til hovedinnholdet

Jente (15) hadde sex med gutt (18) og er r edd for å havne i trøbbel. Hva gjør hun?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! jeg er ei jente på 15 år. jeg var på en fest der jeg møtte en kjekk gutt som var keen på meg. jeg drakk på den festen og kvelden endte opp med at jeg hadde samleie med han. han er 18 så jeg er redd for å havne i trøbbel fordi jeg fortalte det til noen på skolen og nå vet alle det. hjelp meg hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (15)

Takk for at du skriver til ung.no.

I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Siden du er 15 år og hadde sex med en som er over 18, er dette egentlig ulovlig. Men denne loven faller bort dersom dere er "jevnbyrdige i alder og utvikling". Det betyr at ungdommene må være nær hverandre i utvikling både kroppslig og mentalt, noe som ofte er tilfellet når gutten er 2-3 år eldre enn jenta.

Det er to hovedgrunner til at vi har denne lovbestemmelsen. Den ene er at loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den andre grunnen er å beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk. 

Sex bør være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse. 

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. De som har sex vil ikke kunne bli straffet hvis ikke politiet får vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har frivillig sex er jo det vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med.

Regelen er laget for å sikre at ungdom er modne nok til å ta et veloverveid valg, ved at de er sikre på seg selv og har kunnskap om mulige konsekvenser.

Det at en 15 år gammel jente har sex med en gutt som er noen år eldre, og over 18, skjer ofte. Det er viktig å huske på er at det skal være frivillig for begge to og å bruke prevensjon for å unngå kjønnssykdommer og graviditet.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.
Ta godt vare på deg selv.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex