Hopp til hovedinnholdet

.Jeg ble slått som 6 åring av faren min og dette varte...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil bare få ut alt nå, jeg har alltid vært meg selv, det har vært vanskelig ofte. Jeg ble slått som 6 åring av faren min og dette varte helt til jeg ble 8-9 år. Søsknene mine ble også slått av far. Politiet og barnevernet gjorde ingen ting med dette, bortsett fra og snakke med oss. Jeg ble banket hver dag i 1-4 trinn. Jeg har blitt mobbet siden 1 klasse. Jeg har selvmords-tanker hver natt, og det gjør meg veldig redd. Jeg er redd for at jeg en dag skal ta selvmord. Jeg har hatt selvmordstanker siden jeg var 12 år. Jeg driver med selvskading hver natt. Jeg har ofte fæle tanker om meg selv. Jeg snakker ofte med psykologer og helsesøster om hvordan jeg har det, men det hjelper ikke. Jeg er bare veldig lei av alt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har bare lyst til og dø og få en slutt på alt dette. Så hver så snill og gi meg tips sånn at jeg kan få det bedre. Jeg vet ikke hvor mye mer jeg orker og leve, så dette er mitt siste håp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du velger å skrive til oss nå. Jeg ser at du har vært gjennom mye og at du sikkert er sliten og oppgitt. Det er ikke lett å leve med vonde opplevelser i bagasjen, særlig hvis du enda er plaget av reaksjonene på disse hendelsene. 

Du skriver at du snakker med flere om vanskene, men at du ikke føler det hjelper. Du har lyst å gi opp. Likevel virker det som du ønsker hjelp. Slik jeg forstår det vil du selvfølgelig helt sikkert få det bedre, men du begynner å tvile på om det er mulig. Da håper jeg at du klarer å holde ut, for det er faktisk mulig å få hjelp selv hvor fæle ting man har vært gjennom i livet. 

Det du forteller om volden som både du og dine søsken ble utsatt for er utrolig urettferdig og vondt. Det er så klart også ulovlig, og da er det nok provoserende og sårt for deg at det ikke ble gjort mer med det. At en far kan gjøre noe sånt mot barna sine er helt uforståelig. Likevel vet vi at det skjer. Mange forteller ikke om det, men holder det skjult. Du er modig som deler historien din, og kanskje er det noen som kan kjenne seg igjen i den.

Nå er det viktig at du får opplevelsen av at noen tar tak. Det virker som det har blitt en del prat til nå, og det er viktig. Viktig for at de som skal hjelpe deg forstår. Vi vet at snakking hjelper, selv om det kanskje ikke merkes akkurat der og da. Det er godt å få dele vonde ting med andre, få trøst og få bekreftelse på at man er god nok. Det er også viktig at en forstår at en var ett lite uskyldig barn og at foreldre som bruker vold alltid har ansvaret for det som de har gjort, det er aldri barna sin skyld.

 

Det du trenger fremover er også hjelp til å takle de vonde følelsene og hjelp til å føle deg trygg hvis du enda føler deg truet eller utrygg. 

Har mobbingen stoppet? Man skal aldri akseptere mobbing, og det er faktisk ulovlig. Du kan anmelde dem som mobber deg, se mer om dette i artiklene her.

Barnevernet og helsepersonell har plikt til å gi deg slik hjelp og å passe på at du er trygg hvis ikke foreldrene dine klarer dette.  

Det er vondt å høre at du ikke syns hjelpen du får nytter. 

Har du våget å fortelle det til psykologene og helseøster at du ikke syns de klarer å skape en forskjell? Noen ganger kan det å si ifra føre til at de prøver enda hardere, og at du kanskje får mer støtte eller en annen type støtte.

Hvis du vet hva som kunne vært godt for deg at de sa eller gjorde, kan du jo tipse dem du har rundt deg om hva du trenger fra dem. Noen syns det er lettere å skrive slike ting ned i stedet for å si det. Kanskje du kunne vise frem det du har skrevet til oss til en du stoler på? 

Hvis du vil kan du gå til en annen voksen, eller be om å få bytte behandler hvis kjemien ikke passer. 

Jeg vet at det kan være vanskelig å holde ut når man ikke ser en klar løsning. Men jeg syns du fortjener skikkelig god hjelp slik at du kan gå videre med livet ditt og fylle på med gode opplevelser. Du og dine søsken har hatt alt for mange vonde opplevelser. Men du har et langt liv foran deg og jeg håper at du klarer å ikke gi opp troen på at ting kan bli bedre. 

Ingen vansker er verdt å ta livet sitt for. Du har rett på forståelse, omsorg og hjelp. Ikke gi deg før du merker at du har funnet en person som du stoler på og som du føler kan gjøre en forskjell. Jeg håper du treffer ham eller henne snart!

Nedenfor finner du også svar fra alarmtelefonen for barn og unge. 

Lykke til! 

 

Hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold