Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min hadde sex med meg mens jeg sov. Var det et overgrep?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om jeg burde anmelde min tidligere kjæreste for voldtekt/overgrep... for noen måneder siden, da vi enda var sammen, så var vi hos meg en kveld. Vi hadde kranglet mye og bestemt oss for at vi skulle ta en pause. Siden det var sent og vi var sinte, så sa jeg at han kunne få overnatte hos meg så lenge han holdt seg til andre siden av sengen. Jeg sa og klart og tydelig ifra om at jeg ikke ville ha sex med han den kvelden. Midt på natten våkner jeg til at han har tatt ned trusen min, her kommer jeg umiddelbart i en slags sjokktilstand. Og jeg kunne ikke forstå hva som skjedde. Videre så har han sex med meg, og jeg klarte ikke si noe. Jeg var bare helt sjokkert. Jeg prøvde å bevege på meg, og da jeg gjorde det så stoppet han, ventet noen sekunder og så fortsatte han. Så det var tydelig at han ikke ville jeg skulle våkne eller være våken mens han gjorde dette. Spørsmålet er, er det en voldtekt? Burde og kan det anmeldes? Blir det rettssak, eller hvordan fungerer det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for din henvendelse til oss.

Du forteller i mailen din til oss at du og kjæresten din var enige om å ta en pause i forholdet deres. Han skulle overnatte hos deg fordi det var sent på kvelden, men dere var sinte på hverandre etter å ha kranglet, så du sa tydelig i fra om at du ikke ønsket sex med han.

Videre forteller du at du våknet av at han hadde sex med deg, men du opplevde å være i en slags sjokktilstand, så du klarte ikke å si noe eller be ham om å stoppe.

Det er veldig trist for oss å lese at du har gjennomgått dette. Vi forstår godt at du i etterkant av hendelsen gjør deg opp mange tanker, og sikkert har mange spørsmål.

Du spør om dette er en voldtekt, og ja, dette vil vi kalle et seksuelt overgrep. Du hadde sagt at du ikke ønsket sex, men han ignorerte dette! Videre spør du om dette kan anmeldes? Ja, det kan det! Selv om det har gått noen måneder, og selv om det da ikke foreligger noen biologiske spor lenger (som f.eks. sæd), så står du fritt til å anmelde dette til politiet.

Det som imidlertid kan bli vanskelig, er å bevise at hendelsen/overgrepet har funnet sted. Og dersom det ikke kan bevises, og han heller ikke ønsker å innrømme i avhør hva han har gjort, så blir det hva vi kaller "ord mot ord". Da er det muligheter for at saken blir henlagt, det vil si at politiet legger bort saken grunnet bevisets stilling.

Alt dette kan være vanskelig å forstå, så vil vil anbefale deg å snakke med noen som kan veilede deg videre i prosessen og forklare deg dette grundigere. Du kan for eksempel ta kontakt med fastlegen din, eller helsesøster i kommunen der du bor.

Ønsker du å ringe noen for å få råd, så kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111, nettadressen er: www.116111.no og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000, nettadressen er: www.incest80057000.no.

Håper med dette at du fikk svar på spørsmålene dine, og at du kan få god hjelp videre.

Hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg, her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Var det en voldtekt?

På fest #ikkegreit / ung.no

Jeg husker ikke noe av det som skjedde, men jeg er redd for at jeg har blitt utsatt for en voldtekt.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep