Hopp til hovedinnholdet

En venninne er blitt presset til å sende nakenbilder av seg til en gutt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :-) Det er en god veninne av meg som ikke er helt som andre. Hun har ADHD og er litt "rar", men ellers er hun som alle andre. Jeg tar ofte veldig "storesøster" rolle for henne og passer på henne, da mange av guttene på trinnet hennes (jeg går i 10kl, hun i 9.), som synes det er veldig gøy å tulle med henne for å såre henne. Her om dagen kom hun gråtende til meg på skolen mandag morgen og fortalte at den mest populære gutten på trinnet hennes hadde tvunget henne til å sende nakenbilder av seg selv. Han hadde først mast lenge, og så begynt å true med å ødelegge livet hennes og skade henne om hun ikke gjorde det. Hun er vanligvis veldig sjenert og forsiktig av seg, og angret veldig for at hun hadde gitt etter og gjordt det. Hun skjønte jo selv at han kom til å spre det, men turte ikke gjøre annet,dahan lenge har plaget henne tideligere. Hun turte heller ikke si ifra til foreldrene sine, da de ikke er veldig greie mot henne. Jeg personlig synes ikke dette er greit, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.


Takk for at du kontakter Ung.no med en slik viktig sak. Så bra at denne jenta har en så god venninne som deg som hun kan snakke med. Samtidig er det veldig viktig at dere sier i fra til noen voksne om det som har skjedd. 

Her har det skjedd flere straffbare forhold. Både mobbing, press om å sende bilder og deling av nakenbilder. Og det er viktig at denne gutten forstår at han har gjort noe som er veldig skadelig for en annen person. Det har vært flere rettssaker om dette i det siste og unge personer har blitt strengt straffet.

Mange unge som opplever at nakenbilder av dem spres på nettet, lar være å si i fra til noen voksen, fordi de skammer seg for det de har gjort. Samtidig er det en utrolig vanskelig situasjon å komme opp i og som kan gi langvarige og vonde konsekvenser. Forsøk derfor å unngå at skammen hindrer dere i å søke hjelp. De voksne som kan hjelpe trenger å vite hva som foregår blant dere unge for å ha mulighet til å stoppe det.

Snakk med din venninne og tilby deg å være med henne når hun skal si i fra til noen som kan hjelpe både henne og deg. Fortsett å være en god venn som støtter henne i tiden framover og stå opp for henne. Snakk også med noen som kan støtte deg i å være en god venn når ting er vanskelige. 

Så ta kontakt med noen voksne som kan hjelpe dere. Det kan være helsesøster på skolen, kontaktlærer, eller dere kan gå direkte til politiet. 

Vi har flere artikler om dette temaet som jeg legger ved og som jeg anbefaler deg å lese. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du naken for ukjente på nettet?

Naken på nettet (colourbox.com)

Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit