Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene skilte seg i sommer og kjøresten slo opp. Hvordan skal hun takle alt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med å takle alt som skjer i livet akkurat nå. Moren og faren min skilte seg i sommerferien pg kjæresten min slo opp rett etter det, og vi hadde vært sammen i over 1/2 år så vi elsket hverandre veldog mye. Så for litt siden var det en gutt jeg har kjent hele livet mitt som tvang meg til å runke han uten at jeg var med på det eller ville.. så det har skjedd veldig mye og jeg klarer ikke takle alt, Vetikke hvordan jeg skal klare å fullføre tentamen og alle prøver nå som jeg er deppa hver dag

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Det er mange vonde hendelser som har skjedd deg på ganske kort tid, og det forstår jeg er strevsomt for deg. Slike ting påvirker ganske mye av livet ditt og okkuperer kanskje mye av tankene dine, som igjen kan påvirke skolearbeidet og gjøre det vanskelig å konsentrere seg. Kjenner du deg litt igjen i det?

Det viktigste du kan gjøre er å snakke med noen om hva du tenker og føler på. Ofte trenger vi litt hjelp til å få sortert følelsene våre, slik at det ikke blir helt kaos inni oss. 

OVERGREP:
Du skriver at en gutt tvang deg til å runke han, at du ikke ville gjøre det. Jeg kan forstå at dette kan ha vært en skremmende opplevelse for deg og at du tenker en del på det nå. Dette er ikke lov og er et seksuelt overgrep.  

Mange opplever at det hjelper å prate med noen de stoler på om det  de har opplevd. Det er viktig å ikke sitte alene med sånne følelser og tanker. Kanskje kan du snakke med foreldrene dine, helsesøster/ lærer på skolen?

Dersom du ønsker å ringe noen for å få støtte og veiledning, kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 eller på 116111.no.

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på 80057000.
På disse telefonene kan du selvsagt velge å være anonym om du ønsker det.


SKILSMISSE:
Det tar tid å bearbeide en så stor forandring i livet ditt, som en skilsmisse mellom to foreldre er. Ofte kan det være til hjelp å snakke med en voksen om dette. Det er viktig at du får satt ord på dine tanker og følelser og ikke sitter med de helt alene. Derfor tenker jeg at det kan være godt for deg å snakke med helsesøster, lærer, sosiallærer eller kanskje en besteforelder.

Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber det flere fagpersoner som er flinke til å snakke med ungdom som har det tøft.

I noen kommuner/bydeler finnes det ulike tilbud til barn som lever med skilte foreldre. Helsesøster på skolen din har nok en oversikt om det finnes noe sånt for deg. 

Det er også viktig at du SIER I FRA til foreldrene dine at du har det vanskelig etter skilsmissen. Mange barn og unge er veldig opptatte av at foreldrene skal ha det bra. Det er en god egenskap å ha omsorg for andre, men kanskje vil du få det bedre hvis du er bevisst på hvordan du har det og kan fortelle det til foreldrene dine. Noen ganger trenger foreldre litt hjelp til å være gode foreldre, og da er det fint om du kan gi uttrykk for dine ønsker og behov.

I artikkelen "forandring etter foreldrenes brudd" kan du få flere gode råd og tips.

KJÆRLIGHETSSORG:
Det er veldig trist og smertefullt når et kjæresteforhold tar slutt. Man kan føle at hjertet er helt knust og tenker masse på den andre personen. Det som er viktig å gjøre er å dele denne sorgen med andre, få trøst og omsorg, og bekreftet at du er en flott person og vil oppleve kjærlighet igjen. Du kan lese om kjærlighetssorg i denne linken, og kanskje finne noen råd som passer for deg.

Jeg håper du tar kontakt med en voksenperson du kan snakke med om alt so har skjedd deg. Det er viktig for at du skal få det bedre.

Masse lykke til! Jeg heier på deg:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep