Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg filme på offentlige steder og legge det ut på You Tube?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg Lurer på Om det Er Lov til og Filme Folk På offentlige Steder ? vet At det er lov i usa. Ser youtube Vidioer Der Folk Bare Filmer Andre Fordi Det er lov. Hvis Det er lov. så Skjønner jeg jo at Jeg kan Respekter folk. men Jeg Kan Ikke Få noe Straff ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at det er lov å filme på offentlig sted, men loven setter grenser for hvordan det er lov å filme på offentlig sted.

Etter regelen i åndsverklovens § 45 c kan filmer og bilder av andre personer ikke kan gjengis eller vises offentlig uten at den som er på filmen/bildet har sagt ja til det. Det betyr at du må spørre om tillatelse før du legger ut en slik film/bilde på YouTube. 

Det finnes noen unntak i loven som likevel fører til at man i noen tilfeller kan gjengi film/foto offentlig. Du kan lese mer om dette i åndsverkloven § 45 c. Unntakene åpner for at du for eksempel gjerne kan stille deg opp på toppen av Karl Johan den 17. mai å ta et oversiktsbilde, og så gjengi dette offentlig. På den andre siden har du ikke lov til å gjengi det offentlig hvis du stiller deg opp på trikken og tar bilder av enkeltpersoner på trikken for å gjengi disse offentlig. Å legge en slik film ut på f.eks. YouTube vil være å offentliggjøre filmen.

Du er under den kriminelle lavalder som er 15 år. Du kan derfor ikke straffes for å gjøre dette. Det er likevel lurt å bruke sunn fornuft. Det er ikke sikkert du hadde likt så godt hvis noen andre hadde filmet deg uten at du visste det og lagt det ut på YouTube. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit