Hopp til hovedinnholdet

Jeg er blitt utsatt for seksuell trakassering, bør jeg søke erstatning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

har blitt utsatt for seksuell trakassering i form av bilder med blotting og meninger med seksuelt innhold. jeg har valgt å anmelde hendelsen da jeg vet d er straffbart med seksuelt krenkende adferd. men lurer på om d i slike saker er lurt og om man kan kreve erstatning for d? bør jeg eventuelt skaffe advokat? vil d ha mye å si hvordan denne hendelsen har preget meg psykisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Det er ikke bra at du har opplevd å bli utsatt for seksuell trakassering, men det er veldig bra at du valgte å anmelde forholdet. Det er både modig og bra gjort av deg. Samtidig forstår jeg at du tenker at du bør få erstatning om dette preger deg psykisk.

Vi ser en stor økning i slike saker for tiden, men det er kan være vanskelig å vurdere hvor grensen går for når og om en bør søke erstatning. Dette er et juridisk spørsmål og jeg er derfor enig med deg at du bør drøfte dette med en advokat. Sammen kan dere finne ut om dine psykiske skadevirkninger etter hendelsen kan knyttes opp mot den faktiske hendelsen og at du derfor er berettiget en erstatning. Men som sagt, er dette et område som en advokat kan gi deg et bedre svar på, så snakk med politiet og få hjelp til å komme i kontakt med en god advokat.

Imidlertid er det også viktig at du får bearbeidet dine opplevelser på en god måte, slik at en minimerer de psykisk skadene etter hendelsen. En erstatning kan være som et lite plaster på såret, men en god behandling kan være en god hjelp for framtiden. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med fastlegen din og få hjelp til å komme i kontakt med psykolog eller andre gode terapeuter. Sammen kan dere finne hvordan du kan leve livet videre uten at denne hendelsen skal få prege framtiden alt for mye. Ta kontroll over framtiden din og plasser ansvaret for hendelsen hos de som er skyldige.

Å skulle gå gjennom en prossess med anmeldelse og kanskje rettsak kan være en stor påkjenning, derfor er det viktig at du har gode og støttende mennesker rundt deg. 

Så sørg for å være sammen med gode venner og familie som støtter deg og som du kan snakke med når livet føles vanskelig. Og sørg for å fylle hverdagen med gode rutiner og aktiviteter i tiden framover. 

Lykke til og god påske.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Er det lov å sende dickpics?

Jente ser på mobilen på senga og ser sjokkert ut (colourbox.com)

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser