Hopp til hovedinnholdet

Nakenbilder av meg er spredt og de kaller meg hore, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i niende klasse. For en stund siden drev jeg på med en gutt i klassa mi. Vi sendte noen nakenbilder til hverandre som begge var med på. Men han har fått lagret de bildene uten at jeg viste det. Han sendte ett av bildene til bestevenn sin og bestevenn hans sa det til meg. Så jeg vet at han har sendt nakenbilder av meg videre. Men jeg tror ikke det har blitt sendt til flere. Vi tre er ikke lengre venner og nå driver de og kaller meg hore osv. Og de sprer rykter om meg til andre folk som ikke stemmer. Jeg lurte på om det går ann å få gjort noe siden han har lagret og sendt nakenbilder av meg noe jeg vet ikke er lov. Men siden jeg sendte bildene frivillig så er jeg usikker. Synes heller ikke det er greit at de kaller meg slike ting, synes ikke det er like lett å dra på skolen lengre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjære deg! Dette er virkelig ikke greit, og det er IKKE din feil.

Dere sendte nakenbilder til hverandre og nå har gutten spredd disse videre. Dette er straffbart og du har full rett til å anmelde han for ulovilg bildedeling. Siden du er under 18 år så regnes du som barn og bildene av deg som barneporno. Dette gjelder alle som har et nakenbilde av deg uten at du har gitt tillatelse til det.

Det som også er alvorlig i saken din er at de kaller deg hore, dette er ikke greit og kan oppleves som krenkende, og dermed også ulovlig. Dette er "slutshaming" og ikke innafor. Du fortjener en enorm unskyldning. Skolen har også pikt til å ta tak i dette, fordi det det går utover hvordan du har det på skolen. Så fortell det til lærer eller rektor.

I denne saken er de kun guttene som har gjort noe galt og jeg råder deg til å be guttene om å slette bildene med en gang. Og selvfølgelig seriøst vurdere om du vil anmelde saken (noe du har full rett til).

Det er ofte tøfft å stå i situasjoner som din egen alene, så jeg anbefaler deg på det sterkeste å finne en voksen du stoler på som du kan snakke med. Gjerne de hjemme fordi de de fleste foreldre vil hjelpe barna sine uansett hvilke problemer det gjelder.

Alle gjør feil av og til, og ikke skam deg over at bildene er på avveie, det vil bare føre til at det blir vanskeligere å si ifra, og dra på skolen, og da "vinner" disse guttene.

Du fortjener det beste og jeg heier på deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt holder i mobiltelefon i senga (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit